Možda nisu ispunjene baš svačije nade, ali zar treba odmah biti kritičan prema timu koji je dobio priliku da još više raste. – Stojković srušio tradiciju dugu 11 godina. – Pedagoški i iskren razgovor selektora i dvostrukog strelca. – Tadić glavni mašinovođa naše fudbalske lokomotive

Dragan Stojković ostavlja utisak čoveka koji je stalno u pokretu. Njegova posvećenost reprezentaciji, njenom povratku u sam vrh evropskog fudbala, njenom boljem imidžu, sveobuhvatna je i potpuna. Strast za uspehom nije ga sputala ni u jednom trenutku. Od nekadašnje Zvezdine „zvezde” očekujemo da istinski bude autor najboljih stranica našeg reprezentativnog fudbala. Pedagog, učitelj, jednom rečju, glavni kreator uspeha nacionalnog tima. Istinska hrabrost je kada znaš u kom času treba da počneš da se boriš za svoju zemlju, grb i zastavu koju predstavljaš. U tom poslu, predstavljanja zemlje u svetu, moraš stalno da se angažuješ. Tu nijedan pojedinac nema pravo da se štedi. Tek kada se budemo ponašali u skladu s takvom filozofijom života, tada se uistinu možemo nadati mnogo boljim fudbalskim danima.

Novi mundijalski početak Srbije protiv Republike Irske imao je nekoliko poglavlja. Prvo, kome se uopšte nismo nadali, da će oslabljeni protivnik prvi da povede. Drugo, gde smo donekle uspeli da im brzo odgovorimo. I, treći, kakvo smo zapravo svi želeli. Na kraju, srušena je duga tradicija. Naš fudbalski tim je posle dugih jedanaest godina kvalifikacije počeo pobedom. Ako nam je za utehu, onda je ovo obećavajući početak. Ali, polako, tek smo na startu trke koja će biti neizvesna do samog kraja.

Laknulo je Draganu Stojkoviću posle važne pobede, ali i gotovo čitavoj sportskoj, posebno fudbalskoj javnosti. Opšte je uverenje da se selektor malo poigravao sa timom, taktikom i opredeljenjem, ali je srećom, na kraju sve ispalo dobro. Fudbal po prirodi stvari ne priznaje nikakve revolucionarne skokove. On ne dozvoljava zaobilaženje prirodnog toka. Jer, u aktuelnom surovom sportskom profesionalizmu, ko se ne bude pridržavao tih načela, taj je unapred osuđen na propast.

Srbija je u ne tako dalekoj fudbalskoj prošlosti lutala po gotovo svim fudbalskim pitanjima. Nije joj valjao nijedan selektor. Ni ovaj, niti onaj fudbaler. U takvom ambijentu, treba imati u vidu i činjenicu da je na čelu fudbala dugo godina bio čovek sa sumnjivim sportskim načelima, neko ko je sebe isticao kao najvažnijeg aktera, mešajući se i u posao trenera i igrača, pa tu naš fudbal zapravo i nije mogao imati bolju perspektivu. Sada, kada se situacija malo raščistila, kada je Dragan Stojković dobio nemala zaduženja u formulisanju novog tima, nadamo se da će ova naša pomalo „zarđala” fudbalska kompozicija krenuti u dobrom smeru. Jasan je pravac ovog voza – odlazak u Katar.

Sada kada selektor uživa puno poverenje nacije, kada je u maniru velikih trenera na vreme prepoznao sopstvene greške, ostaje da se vidi kako će u ova dva dana Stojković spremiti ekipu za najveće iskušenje u grupi. Doduše, ako nam je za utehu i Portugalci nisu blistali na startu kvalifikacija, jedva su savladali Azerbejdžan. O prvom startnom meču na klupi „orlova” Dragan Stojković je rekao:

– Iskreno, i očekivao sam ovako tešku utakmicu. Znao sam da ispred sebe imamo borbeni tim. S druge strane, kod nas je sve bilo novo. Novi selektor, novi igrači a jako malo vremena za neku ozbiljniju analizu, pripremu. Teško smo uspevali da probijemo po bokovima jer su se gosti grčevito branili. Na kraju, presrećan sam, ovo je važna pobeda, koja nam daje novu energiju u nastavku takmičenja.

Za našeg selektora jedan detalj pre meča sa Ircima posebno je značajan.

– Razgovarao sam sa Aleksandrom Mitrovićem. Rekao sam mu iskreno da se ne živi od prošlosti. Svi dobro znamo koliki je bio njegov doprinos u pobedama naše reprezentacije. Takođe, bili smo iskreni jedan prema drugome. Trenutno naš najbolji strelac ne igra u Fulamu ili je za ovih sedam mečeva odigrao nešto više od sedamdeset minuta. Time što sam ga pozvao da bude deo ove ekipe, pokazao sam koliko ga cenim i poštujem. Na kraju pogodio sam sa izmenama, to znači da sam dobar trener – u šaljivom tonu Stojković je završio konferenciju za medije. Sa osmehom na licu, što nije bila tako česta pojava kod njegovih prethodnika, opustio je grčevitu atmosferu koja je do sada vladala u našem fudbalu.

Trka ka Kataru neće biti tako duga kao ranijih godina. Samo najspremnije ekipe, koje na vreme budu shvatile novi sistem takmičenja, u kome se ne priznaje nikakve greške, mogu da se nadaju uspehu. Već sutra u goste nam dolazi aktuelni prvak Evrope. Ono što ohrabruje jeste činjenica da je kapiten Dušan Tadić dobro razigrao naše glavne napadače. Sa tri divne asistencije kapiten Ajaksa se odmah nametnuo kao pravi vođa tima.

– Od Dušana očekujem uvek najviše. On je lider ove ekipe, neko ko ume da podigne igrače u pravom trenutku. Verujem da ćemo iz utakmice u utakmicu, kada se budemo bolje upoznali, delovati još organizovanije – očekuje selektor Srbije.

Mladi napadač Fjorentine Dušan Vlahović je na startu zadobio selektorovo puno poverenje. Njegov izjednačujući pogodak preokrenuo je tok utakmice. Sada Draganu Stojkoviću ostaje da razmisli o novoj taktici. Bilo bi dobro da u subotu zajedno krenu Vlahović i Mitrović, jer u ovoj utakmici moramo da pokažemo snagu. Definitivno, pred „orlovima” su meseci izazova, novih dokazivanja. Zapravo, stvaranja jednog potpuno novog imidža. Sa Stojkovićem na čelu to će biti daleko lakše….

Mitrović: Moj najlepši gol u karijeri

Ostrvski mediji veličaju igru napadača engleskog Fulama, koji je preksinoć oborio rekord Stjepana Bobeka po broju datih golova u dresu nacionalnog tima. Posebno je bio lep drugi gol za Srbiju, malo remek-delo našeg najboljeg strelca.

– Čini mi se da je to do sada moj najlepši gol u karijeri – smatra Mitrović. – Golove obično dajem u šesnaestercu i to glavom. Imao sam dobar osećaj, video sam da je golman Iraca izašao sa linije, to je bio znak da instinktivno reagujem.

Santoš: Protiv Srbije neće biti lako…

Jedan od najboljih svetskih stručnjaka, selektor Portugalije Fernando Santoš ne krije da njegov tim na čelu s Kristijanom Ronaldom, u subotu u okviru druge runde kvalifikacija očekuje težak protivnik.

– Svi znamo da Srbija ima kvalitetne igrače. Očekujem veoma uzbudljivu utakmicu u Beogradu. Umeće je u takvom dvoboju naći najbolju taktiku. Biće nam potrebna snaga u odbrani da izdržimo sve njihove nalete, ali i u napadu. Jer, naša filozofija igre je da uvek damo gol više od protivnika – kazao je selektor evropskog prvaka.

Ostavi komentar

Translate »