OLGA PREDVODI NOVI TALAS Danilovićeva može da bude najbolja na planeti

Talas novih talenata predvodi Olga Danilović – „Mlada je i najvažnije je da ne žuri po svaku cenu u profesionalne vode”, kaže za Blicsport selektor naše reprezentacije do 16 godina Marko Đoković.

Olga Danilović je trijumfom na turniru u Antaliji potvrdila nesporan talenat i kvalitet. U Turskoj je pobeđivala duplo starije i daleko bolje plasirane teniserke i stekli smo utisak da je Olga prerasla fjučers turnire. Marko Đoković (nije Novakov brat) Olgin je selektor u reprezentaciji do 16 godina. U tom uzrastu Danilovićeva je prošle godine postala šampionka Evrope. Đoković koji prati Olgin razvoj tvrdi da nema potrebe na njena pleća stavljati bilo kakav pritisak, već je samo pustiti da radi i trenira. Na pitanje da li bi ćerka legendarnog košarkaša Predraga – Saše Danilovića trebalo da igra češće profi turnire, za Blicsport kaže:

 • Mislim da će ona to sa svojim trenerom odlučiti, ali iskreno, ne bih voleo da prekine skroz sa juniorskim turnirima. Mislim da bi trebalo da kombinuje i takmiči se u obe konkurencije.

Đoković je objasnio i zašto je bolje da Olga ne odustane brzo od juniorskih nadmetanja.

 • Prvo, zato što je tek napunila 16 godina i zato što mislim da bi trebalo da bude i broj jedan u ovoj konkurenciji. To bi trebalo da joj bude prvi cilj, bar tako mislim. Juniorski turniri su od neprocenjive vrednosti za mlade igrače. Nema potrebe da žuri u profesionalne vode. Za sve ima vremena. Ona je zasad imala jednu ili dve ozbiljne povrede, a sa zdravljem ne sme da se šali. Mora da pazi na to da kao seniorka ne bi imala problema. Nema preskakanja stepenika, samo korak po korak.
Olga Danilović i Marko Đoković

Foto: Teniski savez Srbije / PromoOlga Danilović i Marko Đoković

Ruskinja Anastasija Potapova je, na primer, mlađa od Danilovićeve, ali je već duboko u 400 najboljih na svetu.

 • Potapova je od početka bila bolja od Olge, aktuelna je prva juniorka sveta, ali mislim da to što je sada bolje rangirana od nje ne mora ništa da znači. Eženi Bušar je do 18. godine igrala u juniorskoj konkurenciji, pa je godinu i po dana posle toga bila u deset najboljih seniorki planete. Jelena Janković je sa 18 osvojila Australijan open, pa je tek onda počela da igra u najjačoj konkurenciji. Sve je individualno, ali ništa njoj neće smetati da igra još neko vreme kao juniorka – ističe Đoković.

Foto: Profimedia

Kada uporedite Danilovićevu sa Jelenom Janković i Anom Ivanović, Olga je najbrže došla do titule na jednom profi turniru. Ani je trebalo da odigra pet profi turnira da bi stigla do pehara, a Jelena je preskočila najniži rang takmičenja.

 • Nema to nikakve veze. Ivana Jorović je prvu turnir od 10.000 dolara osvojila sa 15 godina, baš kao i Danka Kovinić, a Belinda Benčić sa 14 godina. Olga mora fizički i mentalno da bude spremna za prelazak iz juniorskih u seniorske vode. Neka proba da igra profi turnire, ali neophodno je da bude zdrava. Ne bi trebalo stvarati neku preteranu euforiju oko svega, već je pustiti da se razvija. Olga je beskrajno talentovana, rođena je za ovaj sport, samo da joj ne stavljamo nepotreban pritisak. Put kojim je krenula je odličan, neka nastavi da uživa na terenu – zaključio je Đoković.
Olga Danilović

Foto: ProfimediaOlga Danilović

Trebalo bi da igra Fed kup

Olga je dobila poziv za seniorski tim koji će 22. i 23. aprila igrati u Zrenjaninu protiv Australije, baraž meč za popunu Druge Svetske grupe.

 • Nadam da će Olgin odgovor selektorki Ječmenici biti pozitivan. Isto tako, ona će na leto imati obaveze u reprezentaciji do 18 godina. Imamo evropsko ekipno prvenstvo i mislim da Olga i tu treba da juriša na titulu – kaže Đoković.

Foto: Profimedia

Generacija 2001.

(pozicija na WTA listi, ime, država, datum rođenja u 2001. godini)

 1. Anastasija Potapova (Rusija) – 30. mart

 2. Amanda Anisimova (SAD) – 31. avgust

 3. Maja Čalinska (Poljska) – 11. oktobar

 4. Iga Svjatek (Poljska) – 31. maj

 5. Juki Naizo (Japan) – 16. februar

 6. Olga Danilović (Srbija) – 23. januar

(Korišćeni su podaci sa WTA liste od 20. marta, jer će zbog dvonedeljnog turnira u Majamiju novi bodovi biti upisani tek 3. aprila)

Izvor i foto Blic (Jelena Medić)

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: