Olga Korbut, sovjetska gimnastičarka koja je oduševila svet na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, bila je prinuđena da proda odličja kako bi prebrodila finansijske poteškoće.

Olga Korbut je u Mihenu osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju i Bi-Bi-Si ju je 1972. godine proglasio za sportsku ličnost godine. Ipak, sada 61-godišnja Amerikanka bila je prinuđena da proda svoja odličja kako bi preživela.

Jedna američka aukcijska kuća potvrdila je da su dve zlatne (jedna ukradena pre nekoliko godina) i jedna srebrna medalja, uz brojne memorabilije, prodate za gotovo 350.000 dolara.

Olga Korbut je rođena u Minsku, da bi se 1991. godine preselila u SAD, gde je bila gimnastički trener, a dobila je i američko državljanstvo.

... i Olga Korbut sada
… i Olga Korbut sada

Nadimak „Vrabac iz Minska“ dobila je zahvaljujući krhkoj građi – visoka samo metar i po i teška 38 kilograma, ali to je nije sprečilo da u Minhenu osvoji četiri olimpijske medalje.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Montrealu, osvojila je zlato i srebro, a najveći konkurent bila joj je Nađa Komaneči.

Izvor i foto: RTS

Ostavi komentar

Translate »