Odložene Olimpijske igre svečano počinju u 13 časova

Olimpijske igre u Tokiju biće otvorene danas svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu, a na takmičenju se očekuje učešće oko 11.000 sportista, od čega 86 iz Srbije. Najkorisnija košarkašica proteklog Evropskog prvenstva Sonja Vasić, kao i vaterpolista Filip Filipović nosiće zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa. Ceremonija otvaranja počeće u 13 časova, a takmičenje će trajati do 8. avgusta.

Organizatori su najavili „skromniju i trezveniju“ ceremoniju, za razliku od prethodnih, kako bi ostali u skladu sa zdravstvenom situacijom i smanjili rizik od zaraze.

Tokom takmičenja, odnosno do 22. avgusta, u Tokiju i okolnim prefekturama će na snazi biti vanredno stanje zbog pandemije.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mera, nakon što se svakodnevno u Olimpijskom selu prijave slučajevi zaraze.

Organizatori su zapretili diskvalifikacijom svakog sportiste koji se ne bude pridržavao pravila.

Olimpijske igre u Tokiju biće nesvakidašnje po mnogim stvarima, odvijaće se uglavnom bez prisustva publike, organizaciju su pogodili brojni skandali, a oko 80 odsto japanskog stanovništva protivi se održavanju takmičenja zbog pandemije, ali i prevelikih troškova, pošto Igre koštaju najmanje 13 milijardi dolara.

Takođe, nije bilo klasične štafete olimpijske baklje zbog straha od širenja virusa. Baklju je širom Japana trebalo da pronese 10.000 trkača.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je od početka navodio da će u saradnji sa organizatorima obezbediti sigurne Igre za sve učesnike ali i stanovnike Japana. MOK je u saradnji sa kompanijom Fajzer Bajontek obezbedio vakcine za sportiste.

Zbog velike vlažnosti i visokih temperatura maratonske trke premeštene su iz Tokija u Saporo, koji je udaljen 800 kilometara od glavnog grada.

I pored velikih problema u organizaciji, na sportskom planu se očekuju dobri rezultati pre svega vrhunskih sportista. U Tokiju će biti i novih sportova uvrštenih u olimpijski program – bejzbol i softbol, karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfovanje.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: