O, la la! Ples oko šipke postaje olimpijski sport?

Mišljenja su podeljena – jedni kažu da je to sport, drugi da je „zabava za muške oči“. Šta vi mislite?

Pre šest godina, Svetska federacija za ples oko šipke (IPSF) uputila je inicijativu Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da ovaj „sport“ uvrsti u olimpijske sportove. Pričalo se tada da odluka „samo što nije doneta“ i da bi mogao da bude već na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Svedoci smo da u Brazilu nismo gledali takmičarke u plesu oko šipke, ali nije isključeno da u budućnosti, na nekim novim Igrama hoćemo.

Svetom je počela da kružiti peticija da se ovaj „sport“ uvrsti u olimpijsku porodicu i već mesecima traju lobiranja.

Pje svega žele da ples na (oko) šipki, ili kako kažu „fitnes na šipki“, dobije status punopravnog sporta, a dugoročno maštaju o tome da bude na olimpijskim igrama.

„Mnogi imaju pogrešnu sliku o ovom sportu. Da, sportu, ne nečemu što ljude asocira na striptiz barove, čak i prostituciju. U plesu na šipki rade svi mišići, sportistkinje i sportisti su u boljoj formi nego mnoge njihove kolege u drugim sportovima“, kažu iz federacije koja za sada ima 21 članicu.

Decenijama je ova vrsta plesa mogla da se vidi samo u striptiz klubovima, ali kada su ljudi shvatili koliko je on zahtevan i samim tim dobar za opšte fizičko stanje onoga ko ga praktikuje, ples oko šipke postaje sve popularniji.

Poslednjih deset godina širom sveta se organizuju takmičenja u ovoj disciplini, koja je više od plesa – to je svojevrsna akrobacija koja traži jake mišiće, odličnu kondiciju i duboku koncentraciju.

SVETSKO PRVENSTVO U RUMUNIJI (septembar 2016.)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: