Novo pravilo u Evroligi i Evrokupu – trenerima omogućen po jedan „čelendž“ na utakmici

U novoj sezoni košarkaške Evrolige i Evrokupa glavni treneri ekipa će imati mogućnost da u bilo kom trenutku utakmice ospore jednu odluku sudija i zatraže od arbitara da pregledaju snimak.

Mogućnost da treneri zatraže po jedan „čelendž“ na utakmici uvedena je sa ciljem da se takmičenje za sve timove i njihove navijače učini pravednijim, saopšteno je iz Evrolige.

Dejan Radonjić i sudija Hristos Hristodulu

Postoji ukupno 16 različitih razloga, odnosno događaja na terenu, zbog kojih će treneri od sudija moći da zatraže „čelendž“.

Zahtev trenera će ulaziti u zvanični zapisnik sa utakmice, a sudije će biti dužne da pregledaju snimak sporne situacije, nakon čega će na terenu doneti konačnu odluku.

Sudijama je dozvoljeno da na zahtev trenera gledaju koliko poena vredi postignuti koš, preostalo vreme za igru ili napad, koji igrač je napravio ili nad kojim igračem je napravljena lična greška, da li je faul bez lopte napravljen pre nego što je isteklo vreme…

Treneri će jednom, ali u bilo kom trenutku na utakmici, moći od arbitara da zatraže da preispitaju i dosuđeni aut, silaznu putanju ili ličnu grešku u polukrugu u reketu – odluke zbog kojih su sudije do sada samoinicijativno mogle da gledaju snimak samo tokom poslednja dva minuta utakmice ili u produžecima.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: