Trasa maratona promenjena -Nikolić: Želeli smo da napravimo rutu u skladu sa životom u glavnom gradu. Drago mi je što smo zarazili ljude da se bave trčanjem i da podržavaju zdrav način života

ČELNICI Beogradskog maratona odlučili su da krenu putem kojim idu organizatori atletske atrakcije u Njujorku i Pragu. Po uzoru na ove dve svetske metropole, koje su davno pustile da maratonci trče preko mosta, Beograd će učesnicima jubilarnog 30. maratona otvoriti vrata Mosta na Adi. Posle 27 godina trasa je promenjena. Jedno je sigurno – 22. aprila će iz Beograda u svet biti poslata lepša razglednica nego ikad ranije.

Direktor manifestacije Dejan Nikolić je veoma srećan što je akcija, u kojoj su želeli da odu korak napred kad je organizacija u pitanju, prošla uspešno.

  • Projekat promene staze traje već duže vreme. Želili smo da napravimo rutu, osmišljenu u skladu sa životom u Beogradu. Dobili smo sertifikat, tako da su nove staze spremne za postizanje novih rekorda. Drago mi je što smo došli do jubilarnog 30. izdanja i što smo do sada zarazili ljude da se bave trčanjem i da podržavaju zdrav način života.

Organizatori su želeli ove godine da skrenu pažnju i na neke zabačenije delove grada, a da ujedno ne naprave haos u saobraćaju. Učesnici će iz Novog Beograda trčati ka Mostu na Adi, pa će tako prvi put biti uključena i opština Čukarica…

  • Prevazišli smo prethodnu rutu, želeli smo da uključimo nove atrakcije. Ukinuli smo jedan krug, sada su dva različita i sigurno neće biti monotono. Izlaskom na most radimo veliku promociju Beograda. Svi koriste svoje atrakcije. Od Arktika do Antarktika, preko Kilimandžara. Maratoni služe i za promociju kulturnih i istorijskih znametosti. Postoji i maraton „Romea i Julije“, kao i „Čajna vol“, „Sahara“, a naš ostaje Beogradski. Trudimo se da zajedno budemo na svetskoj maratonskoj mapi. Moramo da se približimo svetu – jasan je cilj Nikolića.

Direktor „Beokom servisa“ Darko Glavaš je siguran da će se Beograd predstaviti u najlepšem svetlu.

  • Organizator se na vreme obratio gradu, tako da smo sve uspeli da odradimo kako je zamišljeno. U toku je spremanje infrastrukture, koja je bitna da bi se održala manifestacija. Bitno je da lepo izgleda i okolina, trgovi, fontane. Očekujemo rekordan broj učesnika. Cilj trke se nije menjao, ostaju divni kadrovi na Terazijama za kraj spektakla – podvukao je Glavaš.

MARATON JE POSEBNA KULTURA
MIODRAG Popović, v. d. direktora Turističke organizacije grada kaže da maraton ima višestruki značaj.
– Pratim ga od prvog izdanja i on je stvarno uvek imao snagu da se uzdigne. Jači je i snažniji nego ikad. Svaki maraton donosi nešto novo. Pokušavamo da ulažemo sve više i više, a ova manifestacija nam uvek vrati. To je posebna kultura, koja se izuzetno brzo širi – rekao je Popović.

Izvor i foto Novosti

 

Ostavi komentar

Translate »