Nikola Milenković i Dušan Vlahović spremni za Škote!

Prvotimci Fjorentine prošli test na kovid 19, koji je pokazao da su negativni, odahnuo i selektor ali i čitava fudbalska javnost

Sve je bilo spremno. I da naši mladi fudbalski reprezentativci Nikola Milenković i Dušan Vlahović, preuzmu punu odgovornost u svoje ruke, u slučaju da im tamošnje lokalne vlasti ne izađe u susret, odnosno vlasti Toskane zabrane odlazak iz grada. Bili su spremni na sve kako bi pomogli svojoj zemlji i reprezentaciji kojoj „gori pod nogama” pune dve decenije. Čekao se i taj trenutak kada će lekari iz Firence reći radosnu vest. Čekali su taj trenutak i čelnici Fudbalskog saveza Srbije da u svakom momentu reaguju, pošalju avion po svoje reprezentativce. Srbija od sinoć ne mora više da brine. Definitivno, protiv Škota  ćemo igrati u najjačem sastavu. Kako saznajemo, veoma važnu ulogu u čitavom procesu, koji je u dobroj meri „olabavio” izuzetno napeto iščekivanje, obavio je sportski direktor Fjorentine Danijele Prade.

Prekjuče je, inače, sa Apeninskog poluostrva stigla šokantna vest za sve ovdašnje ljubitelje fudbala – da će tamošnje lokalne vlasti zabraniti dolazak srpskim reprezentativcima na najvažniju utakmicu, na finale baraža za odlazak na prvenstvo Evrope koju Srbija igra u četvrtak u Beogradu sa selekcijom Škotske. Međutim, kako su u nedelju prolazili sati, iz Italije su stizale pomalo ohrabrujuće vesti. Najpre su kapiten Aleksandar Kolarov (Inter) i Sergej Milinković Savić (Lacio) odlučili da ipak, bez obzira na to kakve bi mogle biti posledice, dođu u svoju zemlju i budu na raspolaganju selektoru Ljubiši Tumbakoviću.

S druge strane, ostala je zebnja šta će biti sa prvotimcima Fjorentine, mladim štoperom Nikolom Milenkovićem, našim najstandardnijim igračem u odbrani i novom nadom evropskog fudbala, napadačem istog kluba iz Toskane, Dušanom Vlahovićem, koji se sve više nameće stručnom štabu? Kakva je situacija sa Filipom Đuričićem? Kako saznajemo, naša reprezentacija i dalje ne odustaje od igrača Sasuola. Sportski deo naše reprezentacije poslao je zahtev, odnosno molbu klupskog lekara Sasuola da se Đuričiću odradi još jedan PCR test. Ukoliko pokaže da je naš reprezentativac negativan, selektor bi onda mogao da odahne…

Tamošnje vlasti su donele izričitu odluku da niko, pa čak ni italijanski reprezentativci Biragi i Kastrovili (takođe članovi Fjorentine) ne može izaći iz oblasti Toskane, kako bi se odazvali pozivu selektora. Tokom jučerašnjeg dana su na adresu kluba iz Firence stizale žalbe sa svih krajeva sveta. Najpre je FS Urugvaja optužio Fjorentinu jer ne dozvoljava njihovom reprezentativcu Kaseresu da se priključi svojoj reprezentaciji. Sa istom molbom, odnosno žalbom, zatim su se javili i čileanski savez zbog Pulgara, pa nešto kasnije i argentinski zbog Pecele, kao i Marokanci zbog Ambrabata. Kako smo saznali, Fjorentina je u prvi mah bila spremna da pusti igrače, ali se ujedno plašila reakcije tamošnje zdravstvene organizacije, koja je ostala pri čvrstom stavu da niko ne napušta oblast Toskane.

Juče su svi igrači iz Firence imali novi test na kovid 19 i tako će biti svaka naredna tri dana. Čitava drama sa igračima Fjorentine pokrenuta je nakon saznanja da se Španac Kaljehon, pridošlica iz Napolija, zarazio virusom.

Tokom jučerašnjeg dana iz sedišta naše fudbalske federacije stizale su ohrabrujuće vesti. Na pitanje našeg lista da li postoji mogućnost da igrači iz Firence ipak ne dođu na okupljanje, Jovan Šurbatović je kazao:

– Činimo sve što je u našoj moći da brzo i uspešno prevaziđemo ovu situaciju. Optimizam uvek pobeđuje. U ovom slučaju Uefa je samo posrednik, dok najviše zavisilo od regionalnih vlasti Toskane. Naravno, Srbiju u četvrtak očekuje najvažnija utakmica, ulog je veliki i nećemo dozvoliti da protiv Škotske igramo oslabljeni – kazao je generalni sekretar naše fudbalske federacije.

Ostali igrači, osim povređenog Đorđa Despotovića, napadača ruskog Kubanja, koji neće doći na okupljanje, spremni su za utakmicu. Tako je Filip Kostić  radio mesec dana u punom trenažnom procesu i jedva čeka se da zauzme svoje startno mesto u timu.

Kolarov juče primio plazmu

Po svemu sudeći, Srbija u četvrtak, kada se bude vodila glavna bitka za odlazak na prvenstvo Evrope, neće moći da računa na kapitena Aleksandra Kolarova. Međutim, čini se sve da Kolarov ipak bude na raspolaganje selektoru Tumbakoviću. U tu svrhu, kapiten je juče kako smo saznali, primio plazmu, odnosno tečni deo krvi koji služi za brzi oporavak mišića. Ako oporavak bude išao u dobrom smeru, selektor bi na usluge kapitena i najstarijeg člana reprezentacije mogao da računa ukoliko bude potrebe… Konsultovan i Zoran LakovićČelnici FSS su se prekjuče našli u velikom problemu, pa su brže bolje konsultovali svog glavnog čoveka za vezu u Uefi, Zorana Lakovića, nekadašnjeg generalnog sekretara naše fudbalske organizacije. ,,Politika“ saznaje da im je Laković rekao da su svi fudbalski propisi na strani FSS i da sa te strane mogu da budu spokojni. Jedino što lokalne vlasti u Toskani mogu da urade jeste da izreknu novčanu kaznu igračima. A ta kazna je potpuno zanemarljiva u odnosu na ulog koji je u finalnom meču sa Škotskom….Odradili trening dok su čekali rezultate testova

Tako to rade pravi fudbalski profesionalci. Iako su tokom čitavog dana bili u pravom košmaru, u međuvremenu su kako im je naloženo odradili novi test na virus i dok su čekali rezultate klupskog lekara, Milenković i Vlahović nisu gubili vreme. Odradili su trening putem video linka, uz pun nadzor kondicionog trenera reprezentacije. Obojica pucaju od samopouzdanja i spremni su sto odsto da budu u službi nacionalnog tima.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: