Niki Lauda u hajci protiv “oreol” zaštite!

Niki Lauda počasni predsednik Mercedes AMG Petronasa je izjavio – “Smatram da je FIA učinila nešto zbog čega ćemo se svi kajati. Nova zaštitna oprema je besmisleno nepotrebna”

Za počasnog predsednika Mercedesa, Niki Laudu, nema sumnje da je novi sistem zaštite takmičara, takozvani “oreol” potpuno nepotreban i krajnje štetan po samo takmičenje. On se zbog toga poput olujnog oblaka obrušio na Svetsku automobilističku asocijaciju (FIA), osuđujući brzopletost donete odluke.
“Osnovano tvrdim da je FIA učinila F1 sigurnom koliko je god to bilo moguće. Isto tako, opasnost od “letećih točkova” je uglavnom isključena, jer su oni sada valjano pričvršćeni. Rizik za vozače je dakle minimalan“, rekao je Lauda i doneo zaključak nakon koga sledi njegovo tehničko objašnjenje koje objašnjava zbog čega nije trebalo razmišljati o “oreolu”, pa čak ni “štit” sistemu zaštite koji se na testu sprovedenom na prošloj trci pokazala kao još jedan u nizu tehnički mogućih, a praktično štetnih tehnoloških pronalazaka.

Nova oprema šteti vidnom polju takmičara

“Stoprocentno postoji bolje rešenje od “oreol”, ili “halo” koncepta. Da ne postoji, sigurno ne bi isprobali tri druge stvari. Bilo bi razumnije ići dalje u tom smeru, pa ako pronađemo nešto što ne uništava izgled, onda bi se to moglo uvesti 2019. godine“, rekao je Niku Lauda za nemački Auto motor und šport, pa dao konačan sud posle koga ni nema smisla misliti da bi slavni as eventualno mogao da promeni mišljenje.
“Smatram da je FIA učinila nešto zbog čega ćemo se svi kajati. Nova zaštitna oprema je besmisleno nepotrebna. Jednostavno, nema razloga da žurimo s nečim zbog čega ćemo zažaliti“, zaključuje počasni direktor Mercedes AMG Petronasa za nemački specijalizovani časopis.

(Foto: Action Images)

Izvor Mozzartsport

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: