Ni posle TRI decenije od najveće fudbalske tragedije u Britaniji nije skroz jasno šta se desilo!

Posle tri decenije još nema odgovora – Tog 15. aprila na utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta, poginulo je 96 navijača kluba sa Enfilda

Najveća tragedija u istoriji fudbala u Britaniji dogodila se 15. aprila 1989. godine u Šefildu gde se igrala utakmica polufinala FA kupa.

Na stadionu Hilsboro u Šefildu sastali su se Liverpul i Notingem Forest, a navijači kluba sa Enfilda dobili su samo jednu malu tribinu sa samo jednim izlazom.

Utakmica je počela, a onda je usledio stampedo, u kojem su navijači padali jedan preko drugog.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Poginulo je 96 navijača Liverpula, a više od 220 je povređeno, a istraga ovog slučaja je trajala više od dve decenije, i nekoliko puta je prekidana.

Na kraju je doneta presuda da navijači Liverpula nisu krivi i da je vlast želela da zataška slučaj.

ŠTA SE DESILO

Zbog velike gužve skoro 5.000 navijača nije moglo da uđe na stadion do početka. Meč je počinjao, a navijači su stvorili usko grlo u mračnom i strmom (preko 15 posto nagiba) hodniku.

Skoro svi navijači koji su u tim trenucima ulazili kretali su pravo napred, u dva centralna kaveza. Dotadašnja dramatična gužva postajala je neizdrživa. “Bezbedni” kapacitet ta dva kaveza bio je 2200 ljudi (mada je trebalo da bude spušten na 1600), a u tim trenucima unutra ih je bilo više od 3000.

Novopridošli su gurali sredinu ka ogradi, a oni iz prvih redova nisu imali gde da se pomere. Na tribini su bile raspoređene šipke, čiji zadatak je bio sprečavanje ovakvog pritiska, ali nisu bile adekvatne ni po visini, ni po rasporedu. Pritisak navijača ih je srušio u 15:05, što je izazvalo fatalni talas.

Izvor i foto Telegraf

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: