Nenad Zimonjić je fantastično započeo drugi selektorski mandat – već je u polufinalu, a Srbija je pod njegovim vođstvom zabeležila obe maksimalne pobede. I protiv Rusa i protiv Španaca naš tim je ekspresno stigao do 3:0

Ni činjenica da je Armada gostovala bez Rafaela Nadala i ostalih iskusnih asova ne umanjuje značaj trijumfa naše reprezentacije.

 • Bilo koji španski tim da je bio ovde, radi se o sjajnim teniserima – ističe Ziki da nije bilo lako. –  I Karenjo i Ramos su ove godine igrali jako dobro. S druge strane, pre dolaska u Beograd, niko od naših igrača nije bio u preterano dobroj formi i svima je nedostajalo samopouzdanje. Fenomenalno smo odradili pripreme i to je svima podiglo nivo.

Za razliku od većine susreta u ovoj sezoni, Đoković je sjajno odigrao protiv Ramosa?

 • NJegov najbolji meč kada je u pitanju servis u poslednjih nekoliko meseci. Kako je servirao, brzina, procenat, kada je bilo važno… Nijedan servis nije izgubio. To je pozitivna stvar s obzirom da je imao problem sa laktom. Kada se sve uzme u ozbir, da nije igrao Majamiju, da nije stigao na nivou na kome smo navikli, a to je da dolazi sa turnira pun samopouzdanja i da samo treba da se adaptira na podlogu i da se malo opusti, sjajno je odigrao.

Da li će preneti formu iz Pionira na turnire?

 • Hoće sigurno. Svaka pobeda donosi samopouzdanje. Neće mu biti lak prvi meč u Monte Karlu sledeće nedelje jer je uvek tako kada se menja podloga. Slobodan je u prvom kolu pa će imati protivnika koji je već dobio jedan meč na turniru. Uveren sam da će spreman dočekati Monte Karlo.

Da li je prevazišao probleme iz poslednjih meseci?

 • Meni deluje na terenu da je jako fokusiran. Na pravom je putu i mislim da je samo pitanje vremena kada će sve da se skocka.

Troicki je drugi put ove godine junak meča. Kao i u Nišu, osvojio je dva poena?

 • Viktor je odigrao najbolji meč koji sam gledao u Dejvis kupu, ne računajući onaj sa LJodrom u finalu. Ceo susret je bio bez padova a igrao je protiv Karenja koji je po rezultatima u ovoj godini deveti na svetu. On je odigrao najviše dublova, ne računajući mene, od svih naših tenisera. Imali smo sreću da smo osvojili Sofiju tako da smo vezali šest pobeda što je sjajno i važno za naš tim. Dobra je stvar i za Viktora jer igranje u dublu sigurno poboljšava i igru u singlu. Ima više opcija protiv svakoga. Nadam se da će i njemu i Noletu ova pobeda pomoći da igraju još bolje.

A Lajović?

 • Duci je drugi put sa nama, pravi je timski igrači. Za ekipu je, šta god da treba. Uvek se odaziva pozivu. Odigrao je jako dobro u Indijan Velsu i zasluženo dobio mesto u reprezentaciji. Nadam se da će i on igrati još bolje na turnirima

Nenad Zimonjić nije najbolje počeo ali se popravio?

 • Nekada je velika odgovornost kada selektor sam sebe stavi na teren – nasmejao se Ziki.- Ta doza odgovornosti, da moram da budem 100 odsto uspešan, nije nimalo laka. Bio je to problem na početku, u drugom setu su i oni imali sreće… Pomoglo što je Viktor igrao na visokom niovu a kada sam sredinom drugog seta ušao u meč, igrao sam posle jako dobro.

Da li ćemo imati problem sa dublom od sledeće godine, kada prestanete da igrate?

 • Ono što se kaže, tek kada nekoga nema, onda se vidi koliko je on doprinosio timu. Igrači najbolje znaju koliko je moje prisustvo značilo u smislu da mogu da se naprave različite kombinacije, da budemo kokurentni najjačim dublovima. Nisam uvek bio u situacija da igram sa partnerom sa kojim sam želeo. Igranje svih njih sa mnom u Dejvis kupu doprineće i da oni podignu svoj nivo. Svi su napredovali u poslednjih pet-šest godina u dublu.

Od koga najviše očekujete?

 • Verujem da ćemo naći dobitnu kombinaciju. Viktor će biti taj koji će biti osnov dubla a ako se Janko vrati i fizički bude dobro, može da se pravi varijanta da Viktor ne igra prvog dana nego dubl i trećeg dana. Nadam se da će se i mladi igrači probiti i da će tu biti i Đere, i Milojević. i Kecmanović, da će Krajinović da se vrati u formu. Filip nam je doneo onu jako važnu pobedu za opstanak protiv Indije. Svako je dao svoj doprinos i nadam se da će svima ići na bolje.

Šta mislite o francuskom timu u polufinalu?

 • Imaju puno tenisera, mogu da igraju na bilo kojoj podlozi, videćemo šta će odlučiti. Bar sedmorica mogu da budu u timu i da imaju dobru kombinaciju i u singlu i u dublu.  Po logičnom razmišljanju mislim da će to biti šljaka na otvorenom. Verujem da oni misle da je to naša najslabija podloga, možda zbog Viktora, možda zbog dubla. Velika šansa je da bude u Monte Karlu.

Zar je to moguće s obzirom da i Monako igra u Dejvis kupu?.

 • Kantri klub u kome se održava masters 1.000, na teritoriji je Francuske i tu se već igrao meč protiv Amerikanaca neposredno pred turnir. Možda izaberu Nicu a možda i Rolan Garos kao što su igrali pre nekoliko godina sa Česima.

Možemo li opet da osvojimo Dejvis kup?

 • Veliki je uspeh biti u četiri reprezentacije u svetu za tako malu zemlju.  Treba iskoristiti ovako sjajnu generaciju, pogotovo posle odsustva Viktora zbog suspenzije i Janka zbog povreda. Uvek sam govorio da ako smo svi zdravi, naravno sa Novakom u timu, možemo bilo koga da pobedimo na bilo kojoj podlozi i bilo gde.

Mnogo se priča o promenama u Dejvis kupu. Šta biste vi predložili?

 • Bilo bi dobro da se nešto menja, bilo bi bolje da se igra u dva dobijena seta, da ima pet igrača u timu umesto četiri. Mislim da moraju i da se menjaju i neki stavovi ITF-a – ističe Nenad Zimonjić ali nije za neutralni teren u finalu kao što se predlaže. – Dejvis kup je lepa prilika za velike igrače iz zemalja koje nemaju gren slemove poput Novaka ili Švajcaraca ili Španaca, da igraju pred svojom publikom, kao Endi Mari na Vimbldonu ili Francuzi na Garosu.

Izvor i foto Sportski žurnal

Ostavi komentar

Translate »