Nenad Lalatović: Cilj je druga faza i polufinale EP u Poljskoj

Nenad Lalatović, novi selektor mlade fudbalske reprezentacije rekao da je cilj ekipe da prođe drugu fazu i plasira se u polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj u junu. Fudbalski savez Srbije u sredu je imenovao Lalatovića za novog selektora mlade reprezentacije, na čijoj je klupi zamenio Tomislava Sivića, koji je predvodio ekipu u kvalifikacijama. Trener Čukaričkog je potpisao jednogodišnji ugovor sa Savezom.

„Velika mi je čas i još veća obaveza što sam izabran za selektora. To su sjajni momci koji zaslužuju da igraju na EP. Cilj je da prođemo grupu i plasiramo se u polufinale. Neće biti lako pošto igramo u jakoj grupi. Poštovaćemo protivnike, ali će i oni morati nas da poštuju. Ekipa ima veliki potencijal, želimo da napravimo dobar rezultat i obradujemo narod“, rekao je Nenad Lalatović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Fudbalski savez Srbije juče je imenovao Lalatovića za novog selektora mlade reprezentacije, na čijoj je klupi zamenio Tomislava Sivića, koji je predvodio ekipu u kvalifikacijama. Trener Čukaričkog je potpisao jednogodišnji ugovor sa Savezom.

Lalatović: Cilj je druga faza i polufinale EP u Poljskoj

„Od igrača ću tražiti da daju 120 odsto mogućnosti, da im reprezentacija bude svetinja i da se za nju bore kao kada su igrali u srpskim klubovima pre nego što su pronašli inostrane angažmane. To će biti moj prvi zadatak“, naveo je on. Lalatović je rekao da veruje da može da postigne obaveze u svom klubu i sa reprezentacijom.

„Imaću mnogo više obaveza, zahvalan sam vlasniku Čukarčkog i Savezu što su mi izašli u susret. Neće biti problema, imam ljude u klubu kojima verujem i biće sve u redu i kada ne budem tamo. Pratiću formu igrača, predstojeće utakmice poslužiće nam za upoznavanje. Oberučke sam prihvatio velike obaveze i daću sve od sebe da igrači budu zadovoljni mojim radom. Oni su sjajni momci, a moraš da budepš i dobar psihlog, da se ekipa psihički podigne“, naveo je Nenad Lalatović.

„Pritsak je veliki za mene svakoga dana, ali mogu da se nosim s tim. Apsolutno ne bih prihvatio posao da ne verujem u igrače. Znam da ću biti krivac ako ne bude rezultata. Ova reprezentacija nema razloga nikoga da se plaši, nadam se da ćemo uz dobru atmosferu i dobar rad postići sve što se od nas očekuje“, dodao je Lalatović.

Upitan o svom temperamentu, povodom suspenzija koje je dobijao od Saveza zbog nedoličnog ponašanja i da li bi to moglo da utiče na ekipu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, Nenad Lalatović je rekao da ima „pobednički temperament“.

„Moj temperament je pobednički. Želim da pobedim, a do sada sam kažnjavan zbog nekih komentara. Tamo neću imati šta da komentarišem. Moj temperament je pobednički, a to će se videti na Evropskom prvenstvu“, naveo je on.

Selektor je dodao da će u državni tim pozivati one koji nisu standardni u svojim klubovima, samo ako budu mogli da pomognu i da neće mnogo menjati u timu posle dobrih rezultata Tomislava Sivića. Nenad Lalatović je rekao da je tek juče saznao za odluku Saveza i da će u narednih nekoliko dana odlučiti ko će mu pomagati u strućnom štabu.

Sportski direktor FSS Goran Bunjevčević rekao je da je Savez izabrao pravog čoveka za posao, da je odluka doneta jednoglasno, ali na teškoj sednici Odbora za hitna pitanja.

„Bila je teška jer smo morali da promenimo odluku od pre nekoliko meseci kada smo rekli da selektor ne može da radi u nekom klubu. Lalatović je pravi čovek, doneće energiju i znanje. On je u svim klubovima napravio brzi rezultat, ima energiju da iz izgrača izvuče maksimum. Odluka je doneta radi višeg cilja, a moram reći da smo se ogrešili o (trenera Voždovca Iliju) Stolicu. Nije sporna odluka o Lalatoviću nego način na koji je doneta“, rekao je Bunjevčević.

Govoreći o selektorima mlade reprezentacije, Bunjevčević je naveo da je Savez u teškoj situaciji, pošto su selektori napuštali ekipe posle velikih uspeha zarad angažmana u klubovima.

„Bilo je pričao novčanim nadoknadama ako nas napuste, ne postoji pravilo, možda samo klauzule u ugovoru. Idealan scenario bi bio da Lalatović raskine ugovor sa Čukaričkim i potpiše trogodišnji ugovor sa Savezom, ali to se neće dogoditi. Potpisao je ugovor na godinu dana, a sve će zavisiti od rezultata u Poljskoj“, rekao je sportski direktor FSS.

„Svaki trener zavisi od rezultata, videli ste šta se dogodilo sa (Klaudiom) Ranijerijem u Lesteru. Ne samo trener, to važi i za sve nas. Prava slika tek predstoji, u narednim utakmicama“, dodao je on.

On je najavio da će za nekoliko dana biti izabran selektor reprezentacije do 20 godina, pošto mora da se misli na generaciju koja će igrati kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo za mlade.

Mlada reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u Poljskoj od 16. do 30. juna. Novi selektor debitovaće na klupi u prijateljskom meču protiv Švedske, 24. marta. „Orlići“ će četiri dana posle toga igrati protiv Slovačke. Mlada reprezentacija Srbije igraće u Poljskoj u grupi sa Španijom, Portugalom i Makedonijom.

Izvor i foto: RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: