Ne može bolje – Sećamo se ‘Čileanaca’ kao aktuelni prvaci sveta!

Gotovo tri decenije prošlo je od momenta kada je mlada fudbalska reprezentacija Jugoslavije osvojila titulu svetskog prvaka u Čileu, a najbolja stvar u čitavoj priči je ta što smo u međuvremenu dobili nove junake.

Poslednje dve godišnjice velikog uspeha koju je mlada fudbalska reprezentacija Jugoslavije ostvarila 1987. godine u Čileu obeležavamo na poseban način pošto je Srbija u međuvremenu uspela da se popne na svetski tron.

Pre nešto više od godinu dana „Orlići“ su na Novom Zelandu postali svetski prvaci i omogućili nam da se titule iz Čilea sećamo iz perspektive aktuelnog šampiona sveta.

Od trenutka kada je mlada fudbalska reprezentacija Jugoslavije osvojila titulu prvaka sveta na Mundijalitu u Čileu proteklo je tačno 29 godina. Na današnji dan odigrano je čuveno finale sa Zapadnom Nemačkom koje je ostalo upamćeno kao najveći reprezentativni uspeh bivše nam zemlje.

Bilo je početkom druge polovine prethodnog veka uspeha seniorske reprezentacije Jugoslavije u smislu igranja na završnim turnirima, ali su samo popularni „Čileanci“ uspeli da osvoje trofej i da tako zlatnim slovima zapišu svoja imena u fudbalsku istoriju.

Generacija koju su predvodili Predrag Mijatović, Robert Jarni, Davor Šuker i Robert Prosinečki uspela je da prevazđe sva očekivanja i da se u konkurenciji Brazila, Čilea, Italije, Zapadne i Istočne Nemačke izbori za titulu prvaka sveta.

Grupnu fazu takmičenja „Čileanci“ su započeli porazom od domaćina turnira (4:2) ali su potom savladali Australiju (4:0) i Togo (4:1) pa su se kao prvoplasirana selekcija iz Grupe A domogli plasmana u četvrtfinale.

Na putu do čuvenog finala na „Nacionalnom stadionu Santijago“ Jugoslavija je uspela da eliminiše Brazil i Istočnu Nemačku, a pamtiće se najlepši pogdak turnira koji je Robert Prosinečki postigao u 89. minutu četvrtfinala sa „Kariokama“ i tako doneo „Plavima“ plasman u polufinale.

Junak polufinalnog okršaja sa Istočnom Nemačkom bio je Davor Šuker. Aktuelni predsednik Nogometnog saveza Hrvatske postigao je pobedonosni gol dvadeset minuta pre kraja utakmice, a nekadašnji selektor „Kockastih“ Igor Štimac bio je strelac vodećeg gola za Jugu na isteku pola časa igre. Matijas Zamer je postigao izjednačujući gol za Istočnu Nemačku što je ujedno bio jedini gol na meču za našeg rivala u polufinalnoj utakmici.

Na današnji dan 1987 godine odigrano je čuveno finale. David protiv Golijata, Jugoslavija protiv Zapadne Nemačke i neverovatna završnica meča koja se pamti.

Zvonimir Boban postigao je vodeći gol za Jugoslaviju u 85. minutu, verovalo se da će biti pobedonosni, ali je usledio „hladan tuš“ u 87. minutu pošto su Nemci stigli do izjednačenja.

Pristupilo se izvođenju penala, odlučujuća je bila prva serija u kjoj je strelac izjednačujućeg gola za Nemačku u regularnom toku susreta Marsel Viteček promašio, dok su svi ostali izvožači bili precizni.

Jugoslavija je na kraju stigla do titule prvaka sveta golovima Pavličića, Šukera, Brnovića, Zirojevića i Bobana, a ispostavilo se da je to bio najveći uspeh našeg reprezentativnog fudbala sve do Mundijalita na Novom Zelandu gde smo dobili novu zlatnu generaciju.

Priča o „Čileancima“ i sećanje na njihov uspeh trebalo bi da posluži i našim mladim reprezentativcima. Ljubitelji fudbala sa ovih prostora pamte „Čileance“ po velikom uspehu, ali se isto tako zaboravljaju imena onih koji kasnije nisu napravili karijere što je svakako za nauk članovima generacije zlatnih „Orlića“.

VIDEO

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: