Navijanjem osvajamo planetu – O novom sportu u Srbiji

Navijanjem i protiv predrasuda – ČIRLIDERSICE su degradirane kod nas, a ljudi imaju predrasude o njima. Zbog toga je važno promovisati ovaj sport na pravi način i prikazati da zahteva podjednako odricanja i truda kao bilo koji drugi.

Ovako za „Novosti“, po povratku sa Svetskog prvenstva, održanog nedavno u Americi, započinju priču reprezentativka Srbije u čirlidingu Vanja Rajčić i trener i predsednica Čirliding i čirldens saveza Srbije Dragana Ilić.

Čirliding je tek prošle godine u Srbiji zvanično priznat kao sport, što je bio jedan od uslova da naše čirlidersice dugogodišnji uloženi trud prikažu van granica zemlje, i to u Americi, kolevki ovog sporta. Da se okite medaljama, nisu ni očekivale, a jedini cilj bio im je predstaviti zemlju na pravi način i prikupiti znanja za širenje ovog sporta kod nas.

  • Prvi put smo učestvovale na svetskom takmičenju i primarni cilj nam je bio da steknemo iskustva – kaže Ilićeva. – Vanja Rajčić i Kasandra Grujić predstavile su se u pom-fri stajlu u dublu. Ceromonija otvaranja i organizacija je na nivou Olimpijskih igara, jer se tamo ovome pridaje velika pažnja. Nadamo se da ćemo uspeti da odemo na sledeće evropsko takmičenje i da ćemo se odande vratiti sa medaljama.

Otkako je srpski čirliding i čirldens savez postao je deo evropskog i internacionalnog, ove sportistkinje trude se da promovišu sport i motivišu mlade da se bave njime. A s obzirom na to da je priznat kao olimpijski sport, nadaju se da će se naći i na OI u Tokiju.

  • Čirliding je zasad pridruženi član, ali još nije na listi takmičenja – kaže Rajčić. – Ako se uvrsti, daćemo sve od sebe da ispunimo norme i da uzmemo učešće na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.

Navijanje je, kako kažu, osnovni element ovog sporta, a osim toga, predstavlja spoj plesa i gimnastike. Fizička spremnost je na najvišem nivou, a poverenje u saigrače preduslov da na terenu funksionišu kao tim.

Postoji čirliding, gde je akcenat na akrobatici, i čirldens, u kome se prepliću razni plesovi – kaže Rajčić. – Postoje mešovite i ženske grupe, a koreografija je vrlo zahtevna, a često sadrži elemente džeza, baleta, disko-dens pokreta. Zahteva podjednako odricanja i posvećenosti kao bilo koji drugi sport. A da bi se došlo do nastupa, potrebno je mnogo vežbi snage, tehnike kako bi to izgledalo savršeno uigrano na parketu.

Iako je čirliding tek u povoju kod nas, prema rečima naših sagovornica, postoji interesovanje dece. Ipak, često su roditelji ti koji ih sputavaju, jer imaju pogrešnu sliku.

  • U zemljama u regionu ovaj sport je veoma popularan, a kod nas je tek u povoju. Važno je da razbijemo predrasude i da ponudimo deci da se kvalitetno razviju, a da pritom savladaju i gimnastiku i balet, ali i neke druge plesove.

STIPENDIJE

Kao i u drugim sportovima, naši srednjoškolci imaju mogućnost da dobiju stipendije Amerike, pa da nastave da se čirlidingom bave i studiraju tamo – kaže Rajčić. – To govori o tome koliko je ova sportska grana cenjena tamo i koliko se ulaže u nju.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: