Najčuveniji planinar svih vremena poginuo blizu Mont Everesta!

Planinar svih vremena poginuo na ekspediciji – Smatran je najpoznatijim planinarom svih vremena, čovekom kome nije bilo ravnog u osvajanju „neosvojivih“ litica, a onda ga je smrt zadesila blizu Mont Everesta: Švajcarac Uli Štek poginuo je u nesreći, saopštili su organizatori ekspedicije na čuveni vrh.

Još nije poznato kako je tačno nastradao Štek, ali je lokalni šerpa izjavio da je preminuo u Kampu 1 na Mont Nuptseu. Njegovo telo je prebačeno u Luklu, gde se nalazi jedini aerodrom u blizini Mont Everesta.

Štek, poznat po nadimku „Švajcarska mašina“, planirao je da osvoji 8.850 metara visok Mont Everest i obližnji Mont Lotse. Nadimak je dobio zbog brzine kojom je osvajao vrhove, za šta je osvojio i brojne nagrade.

Mont Everest

Foto: Tanjug/APMont Everest

On je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh sveta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.

Bi-Bi-Si prenosi da je Štek pokušavao da se aklimatizuje za uspon bez kiseonika na Mont Everest i to novom trasom. Ovaj vrh je 41-godišnji alpinista već osvojio 2012, dok je 2015. za 62 dana osvojio sve alpske vrhove više od 4.000 metara, ukupno 82.

Štek je postavio nove standarde u alpinizmu obarajući rekorde u solo usponima i odigrao veliku ulogu u promociji sporta.

Uli Štek

Foto: Tanjug/APUli Štek

On se 2015. godine popeo na jedan od najzahtevnijih planinskih zidova „Severno lice Eigera“ za 2 sata i 47 minuta, što je vreme koje bi bilo nezamislivo pionirima sporta, kojima je za ovaj poduhvat bilo potrebno nekoliko dana.

Planinar sa nadimkom „Švajcarska mašina“ je bio poznat i po svom beskompromisno metodičnom pristupu alpinizmu i sposobnosti da nastavi dalje gurajući sebe iza granica ljudske izdržljivosti.

Izvor Blic (Beta – AP)

 

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: