Najbolji teniseri stižu u Srbiju, a to je tek početak!

Direktor ATP turnira serije 250 (19–25. april) Đorđe Đoković najavio da će nedelju pre glavne beogradske predstave biti održan čelendžer, a od 16. maja i 22. jula prva takmičenja teniserki kod nas.

Uprkos istorijskim uspesima Novaka Đokovića, jedinstvenim za srpski sport, teniska biljka se vrlo sporo i s velikim naporom prima na našem tlu. I za to što je uspelo, daleko najviše zasluga ima porodica Đoković, osnivač prvog međunarodnog ATP turnira kod nas. Zahvaljujući licenci kupljenoj 2008, prvi turnir pod nazivom „Srbija open” dobio je mesto u ATP seriji 250 i trajao četiri sezone, od 2009. do 2012. godine.

Na dobijanje mesta u svetskoj teniskoj hijerarhiji, umnogome je uticala prva Đokovićeva grend slem titula, u Melburnu 2008, i prodor na treće mesto svetske liste. Danas, kada naš as suvereno vlada na svetskom vrhu, duže od svih u istoriji ATP liste, porodica Đoković ponovo vraća Beograd u program ATP takmičenja serije 250, ali želi i mnogo više od toga.

Direktor obnovljenog ATP turnira Đorđe Đoković najavio je da će od 19. do 25. aprila u našoj zemlji igrati 12 tenisera od 35 najboljih – osim njega, tu će biti Dominik Tim, Gael Monfis i Aslan Karacev. Dolazak Stanislasa Vavrinke otkazala je iznenadna povreda, ali i ovakav sastav je izuzetan, s obzirom n to da se u isto vreme održava takmičenje u Barseloni, s neuporedivo dužom tradicijom:

– Uložili smo velike napore da vratimo ATP turnir u Srbiju i da ga organizujemo na najvišem nivou, u skladu sa merama Vlade Srbije i ATP. Ovo je samo početak, nama je cilj da turnir u narednim godinama dobije licencu 500. Odziv igrača je dobar, budući da se u isto vreme igra turnir i u Barseloni.

I to nije sve. Đorđe Đoković je najavio da će se ove godine održati četiri turnira u Beogradu, kao nikada ranije u Srbiji. Nedelju dana pre ATP turnira planiran je čelendžer za tenisere nešto nižeg trenutnog ranga, a na pomolu su i prva dva međunarodna ženska takmičenja u našoj zemlji. Prvi VTA turnir serije 250 kod nas, na programu je od 16. maja, a prvi ženski čelendžer – od 22. jula.

Glavna predstava, od 19. aprila, predviđena je bez prisustva publike i uz ograničeno prisustvo medije. Najavljeno je da će igrači biti smešteni u „polubalonu” i izolovani, sa redovnim testiranjem, kao i da će turnir imati i humanitarni značaj.

I mada će naša publika žaliti što ne može direktno da prati borbe u svojoj zemlji, organizacija ovakvih međunarodnih takmičenja bila bi istinski podvig u najgore doba za svetski sport, kada se ovakve manifestacije listom odlažu i otkazuju. Ove godine, sa iskustvom „Adrija tura”, organizatori će biti pod dodatnim pritiskom da se sprovedu sve zdravstvene mere, ali ne treba sumnjati da će u tome i uspeti.

Na vidiku je sjajna promocija za naš muški tenis, koji nikada tokom ranijih decenija razvoja nije imao petoricu u 60 najboljih na svetu (Đoković, Lajović, Krajinović, Kecmanović i Đere), na čelu sa apsolutnim vladarom, kao i prilike da se iskažu naše mlade teniserke, koje već dugo ne mogu da se približe uspesima Ane Ivanović i Jelene Janković.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: