Muta Nikolić za „Blic“ o Bulutovim tvitovima: Basket i košarka su dva različita sporta

Igrao je za Vojvodinu baš protiv mog Dinamika, i tada nisam video da je Dušan Domović Bulut kalibar za Crvenu zvezdu – kaže iskusni trener Miroslav Nikolić.

“Dajte mi Dženkinsovu poziciju, platu i Jovića na pleju i garantujem 25 poena u proseku. Ima li neko Čovićev broj?”.

Ova izjava Dušana Domovića Buluta, zvanično najboljeg basketaša sveta, i to samo nekoliko minuta nakon što je Zvezdin Amerikanac u duelu sa Uniksom (62:65) promašio šut za pobedu, neke je razljutila, neke samo slatko nasmejala, a nas naterala da se zapitamo da li bi najbolji basketaši sveta zaista mogli da igraju u Evroligi, kao što tvrdi Dušan Domović Bulut, ili su basket tri na tri i vrhunska košarka dva različita sveta?

Iako je Domović Bulut nedugo zatim tvitnuo da se samo šalio, što verovatno i jeste istina, većina navijača njegovu izjavu nije dobro prihvatila. Mnogi su mu poručili da se “ne zavarava”, “da to nije isto”, “da mu ovo nije trebalo”, a slično razmišlja i Miroslav – Muta Nikolić, stručnjak koji i basket i košarku poznaje u dušu.

  • Svako ima pravo na svoj stav, ali mislim da greši i da se zapravo samo šalio. On jeste specijalista za basket, ali jedno je igrati tri na tri, a nešto sasvim drugo pet na pet. Koliko se sećam, dogurao je on do prvenstva, igrao je za Vojvodinu baš protiv mog Dinamika, i nisam video da je kalibar za Zvezdu – kaže Muta Nikolić.

Šta je to što odvaja basketaše od košarkaša, pitamo iskusnog stručnjaka.

  • Basketaši su dobri individualci, ali mnogo je takvih koji nisu prošli u ozbiljnoj košarci. Ono vole da igraju za sebe, da siluju loptu, a u košarci to ne prolazi. Nema tog trenera koji to voli. Bulut ili njemu slični su sposobni da ubace koliko god hoćeš poena, ali tim se ne pravi od pet najboljih napadača koji daju po 30 poena.

Nikolić daje pojašnjenje.

  • Jako je prosto, mora neko da igra i odbranu, da ima drugu ulogu, kao, recimo, što mi u reprezentaciji imamo Stefana Markovića i Stefana Jovića. Oni, recimo, odrađuju ogroman deo posla, najveći deo u odbrani, tu su razne kretnje. Ma, drugi je to svet – zaključuje Nikolić.

“Bulute, probaj, nećeš uspeti”

Bulut je najbolji i jedan od najspektakularnijih basketaša na svetu, poseduje dobar šut, krasi ga odličan dribling, ali…

  • Ne znam dokle bi baš uspeo da dogura. Nema veze to što je najbolji na svetu. Ne samo on, bilo koji basketaš. Pazite, Zvezda igra Evroligu, tamo to ne prolazi. Ne mogu oni sad da skupe pet igrača po Srbiji koji daju po 45 poena i da završe posao. Daleko od toga. Eto, neka proba, ko zna, možda i uspe – poručuje Nikolić.

(Vladimir Bojčević)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: