Sebastijan Sabo više nije iznenađenje. Posle sjajne trke i polufinala na 50 delfin, 21-godišnjak iz Sente se pokazao u odličnom svetlu i na duplo dužoj deonici

Specijalno za Žurnal iz Budimpešte: Vladimir Todorović

Štopericu je Sebastijan Sabo zaustavio na 52,16, pobedio u svojoj kvalifikacionoj grupi i za malo ostao bez još jedne popodnevne trke.

Na kraju je bio 19. Prolaz u polufinale na 16. mestu overio je Amerikanac Tim Filips sa 51,96.

Ono što je najvažnije je da je momak, koji radi pod nadzorom Igora Beretića, za tačno osam desetinki popravio lični rekord. Ovo vreme je za dve desetinke bolje od „A” norme postavljene za Olimpijske igre u Riju.

Pošto su posle njegove trke ostale još tri grupe, Sabo je u misk zoni ispratio rasplet. Nije bio mnogo razočaran što nije prošao u popodnevni program.

– Ovo je realno mnogo više od očekivanog. Rekao sam pre šampionata da bih bio prezadovoljan sa bilo kojim vremenom ispod 52,5. Plan je bio da pođem negde 24,0. Bilo je malo brže od toga. Vratio sam sasvim solidno. Bolelo je u poslednjih 10 metara, ali sam uspeo da izvučem. Nemam razloga da žalim za bilo čim – istakao je Sabo.

Kvalifikacije su bile strašno brže. Amerikanac Dresel je plivao sjajnih 50,08, čak sekundu brže od drugoplasiranog Kodije. Prvi put u istoriji šampionata se dogodilo da polufinale vredi ispod 52 sekunde.

– U Kazanju je trebalo da se pliva 52,29. Ima mnogo spremnih plivača i kvalitet je baš grupisan. Nisam iskreno ni razmišljao o popodnevnoj trci. Meni je ovo prvo veliko takmičenje i drago mi je što sam samom sebi pokazao da mogu.

Sabo je na 50 delfin završio na 13. mestu, takođe sa ličnim rekordom 23,51.

– Pre dolaska u Budimpeštu potajno sam se nadao polufinalu na pedesetici. To sam i uradio. Sjajan je osećaj kada plivaš u popodnevnom programu na velikoj sceni. Tih odličnih 50 delfin je povuklo veoma dobru stotku. Jasno je da imam mnogo prostora za napredak u drugih 50 metara. Kad još malo smršam i popravim neke stvari, verujem da ću biti još konkurentniji.

Sebastijan je relativno novo ime na srpskom plivačkom nebu. Najavio je velike domete prošle godine, a ove godine je već jedan od glavnih aduta nacionalnog tima.

– Znate već da sam kao junior napravio veliku pauzu. Bio sam se zasitio. Onda sam otišao u Novi sad kod Igora Beretića i rekao sebi da još jednom probam. Probao sam i izgleda da funkcioniše. Znam da radim pravu stvar. Nisam istrošen, željan sam plivanja, volim da se takmičim sa najboljima. Uspeh u Mađarskoj je ogroman motiv da u budućnosti budem još brži – izjavio je Sabo.

Finale u Kopenhagenu

Do kraja godine reprezentativce Srbije očekuje još jedno veliko takmičenje. Evropsko prvenstvo u malim bazenima održaće se u decembru u danskom Kopenahagenu.

– Volim da plivam male bazene. Imam dobre okrete. Spremiću su. Želja je da uđem u neka finala na delfina, a možda i na kraulu. O svemu ću se dogovoriti sa trenerom Beretićem – rekao je Sabo i dodao:

– Sve će to biti dobra uvertira za Evropski šampionat u 50-metarskim bazenima u Glazgovu sledeće godine.

Izvor i foto Sportski žurnal

Ostavi komentar

Translate »