MOK oduzeo još tri medalje zbog dopinga

Zbog dopinga oduzeto još medalja – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je tri medalje sa letnjih igara 2008. i 2012, pošto su nova testiranja utvrdila da su takmičari bili dopingovani.

Uzbekistanski rvač Artur Tajmazov, osvajač zlata 2008, i ukrajinski rvač Vasil Fedorišin, koji je tada osvojio srebro, bili su dopingovani kada su osvajali odličja, zbog čega im je danas naloženo da ih vrate.

Treća medalja oduzeta je ruskoj dizačici tegova Svetlani Carukajevoj, koja je osvojila srebro 2012. godine. Njoj je takodje naređeno da vrati medalju.

MOK čuva doping uzorke 10 godina, a onda ih ispituje kad nauka napreduje. Do sada je analizirano više od 1.000 uzoraka iz Pekinga i Londona.

MOK je izrekao ukupno 65 sankcija protiv Olimpijaca sa Igara u Pekingu nakon novog testiranja. Od toga je pet bilo 2009, a ostatak posle nove analize prošle godine. Od tih 65 mera, 40 je bilo vezano za medalje, odnosno njihovo oduzimanje ili novo dodeljivanje.

Za Igre u Londonu izrečeno je 45 mera, odnosno 20 vezanih za medalje.

Najnovija tri slučaja odnose se na turinabol, steroid koji je najpoznatiji jer je bio korišćen u doping programu Istočne Nemačke tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Tajmazov je bio pozitivan i na stanozolol, koji je koristio Kanadjanin Ben Džonson na Olimpijskim igrama 1988.

Tajmazov je zlato u Pekingu osvojio u rvanju slobodnim stilom, u kategoriji od 96 do 120 kilograma.

Fedorišin je srebro osvojio takodje u slobodnom stilu, u kategoriji od 55 do 60 kilograma. Carukajeva je u Londonu bila druga u ženskoj kategoriji do 63 kilograma.

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: