Mnogi traže izbacivanje Đokovića: Dva su razloga zbog kojih Novak ne treba da bude kažnjen!

Diskvalifikacije u tenisu su retka pojava, pa verovatno zbog toga mnogi vrlo lako to spominju za situacije slične onoj u kojoj se našao najbolji srpski teniser

Šteta je što će se posle velike pobede Novaka Đokovića u finalu Dohe, kojom je prekinuo niz Endija Marija od 28 uzastopnih trijumfa, polemisati o tome da li je Srbin trebalo da bude diskvalifikovan.

Novak je dao materijal za to slučajnim udarcem loptice reketom posle izgubljenog poena – loptica je udarila gledateljku u prvom redu.

Dosta je bilo reakcija na društvenim mrežama gde su mnogi tvrdili da je drugi teniser sveta trebalo momentalno da bude diskvalifikovan. Zamareno je sudiji Karlosu Bernardesu što je Novaka samo upozorio.

Međutim, isti ti koji se pozivaju na teniska pravila zaboravljaju da je diskvalifikacija sa meča retka pojava jer u ovim slučajevima nema baš utvrđene izričite kazne, kao u slučajevima žutih i crvenih kartona u fudbalu.

Naprotiv, u situacijama sličnoj ovoj kojoj se Novak našao, očekuje se da sudija upozori igrača, što je Bernardes i uradio.

Tu situaciju je prokomentarisao Nik Kirjos, ironično konastatujući da bi on zaradio suspenziju do 2025. godine. Međutim, za razliku od Novaka, Australijanac je nebrojano puta pokazao da je incidentan igrač, a poslednji u nizu ispad koji je imao je urušavanje integriteta sporta i nezalaganje na meču Mastersa u Šangaju.

Srećom, Đoković je potpuno druga priča. Odmah posle meča se izvinio, i najavio da će prihvatiti sankcije, kao i da će morati da bude oprezniji u narednom periodu. Sličnu situaciju je imao i na završnom Mastersu u Londonu.

Da se vratimo na pitanje o diskvalifikaciji sa meča.

Prva stvar: dosta toga zavisi od samog sudije. Jer, recimo, potpuno drugačiji scenario se pamti sa meča Ruskinje Anastasije Rodionove i Anđelike Kerber u Sinsinatiju 2007. godine.

Ruskinja je postala druga teniserka u istoriji WTA koja je diskvalifikovana. Ona je udarila lopticu u publiku, i to u onaj deo gde su bili smešteni navijači njene protivnice. Interesantno, loptica čak nije ni stigla do navijača, već se odbila o zid tribine na kojoj su sedeli.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ruskinja je bila besna posle prekida meča prilikom rezultata 1:0 u trećem setu.

– Šokirana sam. I dalje mi nije jasno što sam diskvalifikovana. Stvarno sam uznemirena. Nikad u životu nisam videla da je neko diskvalifikovan zbog ovakve situacije. Nisam dobila upozorenje, nisam udarila lopticu ni prema kome, nisam psovala, nisam bacila reket – rekla je tada Ruskinja, koja očigledno nije imala sreće.

Nesportskim ponašanjem u tenisu smatraju se ispadi sa reketom (racket abuse) poput namernog bacanja ili udaranja objekata koji nisu loptica, lopticom (ball abuse) poput namernog udaranja ili bacanja ka publici van poena, ili vikanje u toku poena da bi se poremetio protivnik. Kazne često zavise od organizatora turnira, i uglavnom se prvo izda verbalno upozorenje za prvi prekršaj, a potom sledi oduzimanje poena, gema ili pobede za dodatne prekršaje.

Uz činjenicu da je Novak neko ko ipak ima određeni autoritet u tenisu koji je godinama gradio izuzetnim fer-plej potezima, u prilog tome da nije trebalo da bude diskvalifikovan ide i činjenica da NIJE NAMERNO udario lopticu ka nekome u publici.

Poznate diskvalifikacije u tenisu

1990: Džon Mekinro na meču četvrtog kola Australijan opena zbog tri prekršaja;

1995. Tim Henman, udaranje lopticom devojčice koja skuplja loptice;

1996: Irina Spirlea, vređanje sudije;

2007: Anastasija Rodionova, udaranje loptice ka delu publike koji je navijao za protivnicu;

2012: David Nalbandijan, udaranje reklamnog poena čime je povredio sudiju;

2016: Daniel Medvedev, rasističke uvrede sudiji.

Ne sumanjamo da imate stav o ovoj temi – komentari su vam na raspolaganju!

(B.M.)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: