Milica Mandić: London je bio prekretnica

Srpska tekvondistkinja Milica Mandić smatra da je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, pre tačno pet godina, bila prekretnica i za nju i za taj sport u Srbiji.

„Drago mi je što se uvek osvrnemo na ovaj datum i rezultat koji smo napravili u Londonu. Za mene je to bila prekretnica u karijeri, ali i za tekvondo u Srbiji. Srećna sam da smo nastavili sa osvajanjem medalja na Olimpijskim igrama i nadam se da ćemo nastaviti ovim putem, jer baš to pokazuje koliko je skočio kvalitet sporta kod nas“, rekla je Mandićeva, prenosi tekvondo klub Galeb.

Mandićeva se pre tačno pet godina popela na najviše postolje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Kako piše u saopštenju kluba Galeb, pre tog 11. avgusta 2012, većina ljudi u Srbiji nije ni znala šta je tekvondo, odnosno da je taj sport mešan sa kendom i drugim borilačkim sportovima. Danas je ta situacija drugačija.

„Posle osvajanja zlatne medalje u Londonu, popularizacija ovog sporta je neverovatno skočila. Državni budžet u poslednjih pet godina povećan je više od tri puta, tekvondo je ušao u prvu grupu sportova s najuspešnijim sportovima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Srpski reprezentativci u tekvondou su i posle Londona nastavili da nižu uspehe i osvajaju medalje.

Tijana Bogdanović je, sa samo 18 godina, osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Prošle godine na evropskom šampionatu, a ove na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, ženski tim Srbije zauzeo je treće mesto u ukupnom plasmanu.
Na istom šampionatu Dragan Jović je proglašen za najboljeg trenera sveta.

Tekvondo klub Galeb je na petogodišnjicu osvajanja zlata na Igrama u Londonu istakao još dve važne stvari.

„Velike su šanse da Beograd dobije organizaciju Evropskog seniorskog prvenstva 2020, a za sve sadašnje i buduće nade tekvondoa izgradnja nacionalnog trenažnog centra koji bi trebalo da bude gotov do maja 2018. na Košutnjaku. To je veliki korak za tekvondo, jer će centar biti dostupan za korišćenje svim kategorijama, sa simulativnim borilištima u realnim veličinama“, navodi se.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: