Mercedes pokorio Montreal, Fetel bez podijuma

Montreal u znaku Mercedesa – Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je u sedmoj trci sezone Formule 1, na Velikoj nagradi Kanade u Montrealu.

Britanac je iskoristio haos na početku trke i lagano vodio od starta do kraja na stazi „Žil Vilnev“.

Nekoliko sudara i maler Maksa Ferstapena je iskoristio i drugi vozač Mercedesa Valteri Botas, koji je stigao do druge pozicije, dok se na pobedničko postolje popeo još Danijel Rikardo u Red Bulu.

VN Kanade, rezultati:
1. Luis Hamilton (Mercedes) 1:33:05,154 sati
2. Valteri Botas (Mercedes) +19,783
2. Danijel Rikardo (Red Bul) +35,297
4. Sebastijan Fetel (Ferari) +35,907
5. Serhio Peres (Fors Indija) +40,479
6. Esteban Okon (Fors Indija) +40,716
7. Kimi Raikonen (Ferari) +58,632
8. Niko Hilkenberg (Reno) +1:00,374
9. Lens Strol (Vilijams) +1 krug
10. Roman Grožan (Has) +1

Generalni poredak:
1. S. Fetel (Ferari) 129
2. L. Hamilton (Mercedes) 104
3. V. Botas (Mercedes) 75
4. K. Raikonen (Ferari) 67
5. D. Rikardo (Red Bul) 52

Vodeći u generalnom plasmanu Sebastijan Fetel je prvi put ove sezone ostao bez podijuma, stigao je kao četvrti, što je loš rezultat s obzirom na drugu startu poziciju, ali odličan s obzirom na dešavanja na stazi.

Nemac je zbog problema sa bolidom morao vrlo rano u boks pa je završio na začelju, u prvih 30 krugova je napredovao do 12. pozicije, a onda posle odlazaka rivala u pit-stop stigao do sedme.

Posle duge „šahovske“ partije sa timskim kolegom Kimijem Raikonenom, koristi grešku Finca osam krugova pre kraja i stiže do šestog mesta. Punim gasom kreće u napad na dve Fors Indije, gde je iskoristio dobru staru „zavadi pa vladaj“, te obišao konkurente dok su se međusobno borili za četvrto mesto.

Na kraju je Meksikanac Serhio Peres trku završio kao peti, Francuz Esteban Okon kao šesti, Raikonen je uprkos problemima kroz cilj prošao kao sedmi, Niko Hilkenberg je bio osmi, prve bodove je osvojio mladi Lens Strol devetim mestom, dok je deseti bio Roman Grožan.

Iako je bio vrlo blizu prvih bodova, Fernando Alonso je opet morao da odustane, šesti put ove sezone, na još jednoj trci u kojoj ga je frustrirao slabašni Hondin motor, ali i slaba komunikacija sa svojim timom. Maks Ferstapen je sjajno krenuo u trku, probio se sa pete na drugu poziciju, ali je morao rano da odustane zbog problema sa bolimd.

Hamilton je smanjio zaostatak za liderom šampionata Fetelom na 12 bodova, pred Veliku nagradu Azerbejdžana koja će se voziti ulicama Bakua 25. juna.

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: