Mažić sudi na Kupu konfederacija

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić sudiće na ovogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji, saopštila je danas Svetska fudbalska federacija (FIFA).

FIFA je imenovala ukupno 36 sudija za turnir koji počinje 17. juna u Sankt Peterburgu, a oni predstavljaju svih šest konfederacija članica te organizacije.

Uz Mažića, na turniru će suditi i njegovi asistenti Milovan Ristić i Dalibor Djurdjević. Sve sudije za Kup konfederacija bile su pod vodjstvom i nadzorom predsednika sudijske komisije FIFA Pjerluidjija Koline, kao i čelnika FIFA zaduženog za sudije Masima Busake.

„Ove sudije su potencijalni kandidati za Svetsko prvenstvo sledeće godine u Rusiji, tako da je turnir visokog profila kao što je Kup konfederacija 2017. ključan za njihovu pripremu. Ubedjeni smo da će doneti kvalitet kojem svi stremimo“, rekao je Kolina.

Novina je da će se na kupu konfederacija koristiti i pomoćni video sudija (VAR – video assistant referee), koji bi trebalo da pomogne oko odluka koje utiču na konačni ishod meča.

Sistem VAR nudi emiterima snimke, a oni mogu da ih preusmere sudijama na terenu da procene da li su im odluke bile ispravne ili treba da ih menjaju ako su u pitanju presude „koje utiču na ishod“. U njih spadaju presude kao što su golovi, dosudjivanje penala, direktni crveni kartoni i slučajevi pomešanih identiteta igrača.

VAR će biti pomoćno sredstvo, baš kao i pomoćne sudije i četvrti sudija, ali će glavni arbitar meča imati poslednju reč na terenu. Ovde će se koristiti i tehnologija na gol liniji.

Izvor: BETA

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: