„Ova reprezentacija se gradila u poslednjih devet godina, svakom utakmicom, svakim treningom, svakim zajedničkim ručkom, sastankom, putovanjem, međusobnim respektom i postavljanjem stvari na svoje mesto,“ kaže selektorka ženske reprezentacije KSS, Marina Maljković.

Pandemijsku 2020. godinu Maljković može da pamtim po lepim stavrima. U februaru je sa reprezentacijom ostvarila plasman na Olimpijske igre, a u novembru i na Evropsko prvenstvo.

„Disciplina koja vlada u Japanu često me frapira i ne sumnjam da će u julu sve biti spremno i da će Olimpijske igre u organizacionom smislu proteći besprekorno“, kaže selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković

Osnovala je i Institut za ženski sport, a specifičnu i tešku godinu za ceo svet zaokružila je novim angažmanom u japanskom klubu Denso Iris.

„Iz ove perspektive čini se kao da je taj kvalifikacioni turnir bio pre pet godina, a ne u februaru u Beogradu. Da su bile normalne okolnosti, mi bismo pričali sada o našem učinku u Tokiju. Ovako, 2020. godinu možemo da karakterišemo po tim pobedama i utakmici protiv Amerikanki u Beogradu, ali i pobedama u Istanbulu koje su nam donele plasman na EP“, rekla je Maljković Tanjugu iz Japana.

Košarkašice su nastavile kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Peti put uzastopno učestovavaće na EP, pošto od 2013. godine nisu propustile nijedan evropski šampionat, a na Igrama u Tokiju biće u prilici da brane bronzu osvojenu u Rio de Žaneiru 2016. godine.

„Sistem je nešto što se uspostavlja da funkcioniše u svim uslovima. I tu su stvari kristalno jasne kad je ženska reprezentacija u pitanju, rezultati govore. Rad, rad i samo rad, bezrezervna posvećenost…“, navodi Maljković.

Borbenost, poštovanje prema nacionalnom dresu na svakom takmičenju i na svakoj utakmci nešto je po čemu su košarkašice prepoznatljive, a Maljković navodi sa kult reprezentacije gradio godinama.

„Ova reprezentacija se gradila u poslednjih devet godina, svakom utakmicom, svakim treningom, svakim zajedničkim ručkom, sastankom, putovanjem, međusobnim respektom i postavljanjem stvari na svoje mesto. Moja trenerska filozofija je poznata. Igračice i članovi stručnog štaba veoma dobro znaju koja su moja očekivanja. U svakom trenutku od svih njih, kao i od sebe, očekujem ništa manje od maksimuma i malo preko“.

Ništa manje od toga javnost neće očekivati ni ovog leta, kada izabranice Marine Maljković u mesec dana očekuju i EP i OI.

„Dva veoma bitna takmičenja, svako na svoj način. EP gde branimo bronzu i koje je kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre koje su najveći san svakog sportiste, gde takođe branimo bronzu. Javnost od nas može da očekuje samo ono što možemo da obećamo, a to je hrabra, agresivna igra, borba za svaku loptu i svaki posed, da ćemo biti maksimalno pripremljene za sva iskušenja, da posle takmičenja uspravnog čela možemo da kažemo da smo dale sve od sebe“, ističe selektorka.

Maljković se trenutno nalazi u Japanu, gde se, vodeći Denso Iris, upoznaje sa japanskom košarkom.

„Kultura Japana kao države i Japanaca kao društva me je uvek fascinirala. Ogromna pažnja se pridaje ženskom sportu i sa te strane sam izuzetno zadovoljna uslovima u kojima radimo, okruženjem, kao i predanošću svih u našem klubu. Košarka u Japanu je dostigla zavidni nivo, ženska kosarka posebno, a to ćemo najbolje videti na predstojećim Olimpijskim igrama“.

Kada je izabrala klub u Japanu, jedan od ciljeva je bio da vreme provedeno u Zemlji izlazećeg sunca iskoristiti i da pomognete Olimpijskom timu Srbije pred predstojeće OI u Tokiju.

U novembru je krenuo sa radom Institut za ženski sport, sa besplatim školama sporta za devojčice.

„To je još jedan bitan projekat pored Pokreta za žensku košarku. Proširili smo priču i na druge sportove, jer želim zajedno sa drugim sportiskinjama da utičem na nove generacije da se bave sportom i da se zdravo razvijaju. Što više devojčica se bavi sportom, to će naše društvo biti zdravije“, kaže Marina Maljković.

Ostavi komentar

Translate »