Marej – najbolji britanski sportista svih vremena!

Mur, Kou, Stjuart, Faldo, Luis, Redgrejv, Hoj, Best, Čarlton, Džonson, Botam, Hamilton, Redklif, Tompson, Vigins… ne!

Bobi Mur, kapiten reprezentacije koja je 1966. postala prvak sveta u fudbalu.

Lord Sebastijan Kou, kralj srednjih pruga i višestruki olimpijski šampion u atletici.

Ser Džeki Stjuart, trostruki šampion sveta u Formuli 1 i jedan od najboljih vozača „srednje generacije“.

Ser Nik Faldo, jedan od najboljih golfera svih vremena, trostruki šampion Otvorenog prvenstva i Masters turnira, 98 nedelja najbolji na rang listi, najuspešniji pojedinac u čuvenom Rajder kupu.

Lenoks Luis, poslednji apsolutni šampion sveta u teškoj kategoriji ili drugačije rečeno, poslednji teškaš koji je u isto vreme bio prvak u svim relevantnim verzijama, bokser koji je rušio Majka Tajsona, Ivandera Holifilda i Vitalija Klička.

Ser Stiv Redgrejv, slavni veslač koji se pojavio na pet uzastopnih Olimpijskih igara, vlasnik pet olimpijskih zlata i jedne bronze, čovek koji je imao 38 godina kada je izveslao poslednju trku na Igrama, u Sidneju 2000.

Ser Kris Hoj, ultimativni sportista, šestostruki olimpijski šampion u biciklizmu, treći najtrofejniji britanski olimpijac, i danas je aktivan kao pilot na auto-moto trkama, mada je dokazani pilot i borbenih i sportskih aviona.

Džordž Best, jedan od najvećih buntovnika u svetu fudbala, ali svakako najtalentovaniji britanski fudbaler svih vremena, koji je u karijeri postigao mnogo, a mogao je još više da nije vodio plejbojevski život i uživao u alkoholu i noćnom provodu. Neverovatnim golovima doneo je Junajtedu prvu titulu prvaka Evrope.

Martin Džonson, kapiten najuspešnije generacije engleskih ragbista, koja je 2003. godine trijumfovala na Svetskom kupu i pobedila naizgled nedodirljivu Australiju.

Ser Jan Botam, jedan od najvećih igrača kriketa svih vremena, u svoje vreme najpopularniji britanski sporista.

Pored njih, tu su svakako i ser Bobi Čarlton, Ben Ejnsli, Pola Redklif, Denis Luis, Toni Mekoj, Dali Tompson, Fil Tejlor, Stiven Hendri, ser Bredli Vigins, Lester Pigot, Luis Hamilton, Džoni Vilkinson, Mo Farah, ali…

U ponedeljak promovisan u novog „Broja 1“ svetskog tenisa, Endi Marej, prema anketama sprovedenim u Britaniji, najbolji je sportista Ujedinjenog Kraljevstva svih vremena!

Ovaj 29-godišnji teniser iz Danblejna, Škotska, drugi najstariji igrač koji se prvi put domogao „Broja 1“ na ATP listi i takmičar koji je najduže čekao da se posle druge popne i na prvu poziciji na rang listi, prema mišljenju čitalaca britanskog ESPN-a – nema premca!

Osvojio je tri gren slem titule, dve zlatne olimpijske medalje, 43 titule i odigrao 799 mečevam a predvodio je Britaniju 2015. i do prvog trijumfa u Dejvis kupu još od 1936. godine. Čak 54 odsto posetilaca sajta koji su glasali u 24-časovnoj anketi, „kliknulo“ je na Mareja, a pratili su ga ser Čarlton sa 10 odsto i ser Redgrejv sa devet odsto glasova.

Nešto procenata sakupili su Hamilton, ser Faldo, Vilkinson i ser Botam.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: