Magija Moto GP klase, Markez pokorio Ameriku – ponovo

Markez osvojio SAD – Aktuelni šampion sveta u Moto GP klasi Španac Mark Markez iz fabričkog tima Honde peti put uzastopno slavio na velikoj nagrada SAD u Ostinu

Gazda u SAD je samo Mark Markez. Kad preleti Atlantski okean, sa njim se definitivno dešava nešto čudno jer mladi Španac postaje neuhvatljiv za rivale.

Tako je bilo i na stazi u Ostinu. Aktuelni šampion uspeo je da trijumfuje i peti put uzastopno od trenutka kad je stigao u kraljevsku klasu. Bio je ovu ujedno i njegov 11 uzastopni trijumf u Americi računajući sve kategorije u kojima je vozio.

Početak obračuna, doduše, prošao je u znaku Danija Pedrose koji je iz drugog reda protutnjao pored Markeza i preuzeo vođstvo, dok se Valentino Rosi ušuškao između dve Repsol Honde. Horhe Lorenco je takođe dobro startovao i prestigao Maverika Vinjalesa koji je kasnije uspeo da povrati izgubljenu poziciju, ali i da izleti sa staze u ranoj fazi trke i od tog trenutka sve je bilo otvoreno za još jedan Markezov trijumf.

Naravno, morao je da se bori sa timskim kolegom Pedrosom za prvu poziciju, ali je 13 krugova pre kraja Markez definitivno počeo da stvara prednost čvr-sto rešen da sačuva oreol nepobedivosti „preko bare”.

– Možda nije tako izgledalo, ali bila je ovo veoma teška trka. Pokušao sam da ostanem miran na početku jer nisam koristio prednju tvrdu gumu još od petka. Pokušao sam da budem konstantan tokom celog megdana. Posle Argentine sve je izgledalo mnogo daleko, ali sada smo se definitivno priključili borbi za titulu – zadovoljan je bio Markez.

Rosi je i treći put ove sezone uspeo da se popne na podijum. Doktoru je nedostajalo veoma malo da bi bio dovoljno brz za pobedu, ali u svakom slučaju konstantno skuplja bodove što mu je donelo napredak u generalnom palsmanu šampio-nata. Sada je na lederskoj poziciji sa šest bodova više u odnosu na timskog kolegu Vinjalesa koji je prvi put od prošle godine i trke u Argentini ostao bez bodova na nekoj trci.

– Nije bilo lako, ali sam uspeo da ostanem blizu Hondinih jahača. U nekim trenucima sam bio sporiji, ali je bilo delova staze gde sam bio dovoljno snažan da mogu da se borim sa njima. Znao sam da je Dani pri kraju imao problema sa prednjom gumom. Zadovoljan sam urađenim poslom, ovo je moj najbolji rezultat u Ostinu – nije razočaran Rosi.

Veoma zadovoljan ostvarenim može da bude i Dani Pedrosa. Zahvaljujući njemu Honda prvi put ove sezone ima dvojicu motociklista na podijumu, a Španac je prvi put ove godine stigao na tuširanje šampanjcem.

– Veoma sam srećan jer sam zaista dobro startovao i dobro vozio. Pri kraju trke sam pokušao da sačuvam drugu poziciju, ali je prednja guma bila skroz gotova. Drago mi je što sam došao do podijuma jer smo napravili veliki korak napred.

Kal Kračlo je još jednom bio najbolji vozač iz nezavisnih timova pošto je zauzeo četvrto mesto za kojim se do kraja borio sa rukijem u Moto GP klasi ŽoanomZarkom. Andrea Doviciozo uspeo je na Dukatiju da zauzme šesto mesto, ispred prošlogodišnjeg timskog kolege koji sada vozi za Suzuki, Andreu Janonea. Danilo Petrući bio je osmi, a deveto mesto pripalo je Horheu Lorencu koji se još uvek traži na Crvenoj raketi.

Rezultati u plasman Velike nagrade SAD u Ostinu

Moto GP: 1. Mark Merkez (Španija, Honda) 43:58,770, 2. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 44:01,839, 3. Dani Pedrosa (Španija, Honda) 44:03,882, 4. Kal Kračlo (V. Britanija, LCR Honda) 44:06,408, 5. Žoan Zarko (Francuska, Monster Jamaha) 44:06,727, 6. Andrea Doviciozo (Italija, Dukati) 44:12,828, 7. Andrea Janone (Italija, Suzuki) 44:14,261, 8. Danilo Petrući (Italija, Pramak) 44:15,542, 9. Horhe Lorenco (Dukati) 44:16,673, 10. Džek Miler (Australija, Mark VDS) 44:17,264…

Generalni plasman: 1. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 56, 2. Maverik Vinjales (Španija, Jamaha) 50, 3. Mark Markez (Španija, Honda) 38, 4. Andrea Doviciozo (Italija, Dukati) 30, 5. Kal Kračlo (V. Britanija, LCR Honda) 29, 6. Dani Pedroza (Španija, Honda) 27, 7. Žoan Zarko (Francuska, Monster Jamaha) 22, 8. Jonas Folger (Nemačka, Jamaha), Skot Reding (V. Britanija, Dukati) i Džek Miler (Australija, Mark VDS) po 21…

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: