LŠ: Večeras nastavak meča prekinutog juče zbog rasizma

UEFA se godinama trudi da stane na put rasizmu makar u svojim takmičenjima, ali daleko od toga da je ta boljka iskorenjena.

Jasno se videlo u utorak na velikoj sceni, na mečevima Lige šampiona kada je utakmica prekinuta zbog rasističkih uvreda sa jedne, a i druge strane.

Duel Pari Sen Žermena i Bašakšehira se nastavlja večeras a UEFA i ova dva kluba će se potruditi da još jednom utiču na javnost o tome da rasizam nikako nije dobra stvar.

Na društvenim mrežama već su osvanule fotografije sa „Parka prinčeva“ i o jednoj se posebno govori, onoj koja pokazuje na tribine.

Raširen je veliki transparent sa grbovima PSŽ-a i Bašakšehira ispod kog piše „Ne rasizmu“ kao poruka da situacija koja se desila sinoć nikako ne sme da se ponovi. Transparent se nalazi preko najupečatljivijeg dela tribine, gde je naslikan Ajfelov toranj kakav je i u grbu Parižana.

Podsetimo, neviđeni skandal se desio tokom utakmice, kada je četvrti sudija, Rumun Sebastijan Koltesku, nazvao Dembu Ba, napadača Bašakšehira, “crnim tipom”. To je toliko razbesnelo igrače oba tima, kao i stručne štabove, pogotovo Pjera Veba, pomoćnika u istanbulskom klubu, da su se ostrvili na arbitra optužujući ga da je rasista.

Vebo je potpuno gnevan pojurio ka sudiji i vikao: „Zašto si mi rekao „negro“ (crnac)? Zašto „negro?“

Drugi izvori kažu da je u tom ključnom trenutku pola klupe Bašakšehira skočilo da se buni zbog nedosuđenog prekršaja, a da je četvrti sudija rekao glavomHateganu: „Izbaci crnca“.

Uglavnom, da se ne bi sve završilo samo na rečima, turski sastav je prvo izašao sa terena u 24. minutu, a solidarisali su se i fudbaleri Pari Sen Žermena, te je teren Parka Prinčeva ostao prazan.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: