Liverpul probija granicu – Osim što stiže najskuplje pojačanje u istoriji kluba, Redsi ovog leta probijaju granicu. Davno je bio 28. april 1990. Hoće li konačno uspeti?

Liverpul će napraviti najveći transfer u istoriji.

Stiže Mohamed Salah, Egipćanin će koštati oko 39 miliona funti, četiri više od dosadašnjeg rekordera, Endija Kerola.

Time je Liverpul prišao sumi od milijardu funti koliko je potrošeno od poslednje titule prvaka.

Ona je osvojena 1990. godine, od tada traje neverovatan post jednog od najvećih klubova Evrope. Naime, Redsi nikada nisu bili prvaci u Premijer ligi, u međuvremenu ih je pretekao Junajted koji je dominirao u poslednjih četvrt veka.

Zaista je mnogo prošlo od 28. aprila 1990. kada je pobeda nad KPR označila titulu na „Enfildu“.

Nije da nisu trošili novac, ovog leta proći će magičnu granicu od milijardu funti.

Recimo kada je osnovana PL u ovom formatu, prvo pojačanje bio je Dejvid Džejms, golman Votforda, koštao je milion, tog leta su potrošili pet.

A onda su cene otišle u nebo, stizali su Sten Kolimor za oko 9, Heski je bio rekorder sa 11, iz komšija je stigao Nik Barmbi.

Jedan od najvećih promašaja bio je El Hađi Diuf za 10, zaboravljeni Salif Diao košta je blizu 5.

Onda je stiglo doba Rafe Beniteza koji je nasledio Ulijea, on je kupio Ćabija Alonsa i Luisa Garsiju za oko 17 i osvojio Ligu šampiona. Novi rekorder bio je Nando Tores koji je plaćen 20 miliona, ali posle toga su usledili promašaju poput Robija Kina (19) i Akvilanija (17 miliona).

Kada su Amerikanci preuzeli klub, tačnije kada je Fenvej Sport preuzeo klub, Luis Suarez je bio džek-pot, posle promašaja sa Kerolom.

I Kutinjo je bio pun pogodak, ali kada su posle njegove prodaje Barsi potrošili 116 miliona za leto, nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona. Ni Klopova pojačanja se nisu baš pokazala, mada je Mane bio dobra kupovina.

U svakom slučaju, ovog leta posle milijardu evra, Liverpul smatra da će to biti konačno njihova godina.

Slažete li se?

Izvor i foto SportskeNet

Ostavi komentar

Translate »