Safet Sušić je za Blicsport izjavio – Srbija igra dobro, ima kvalitetne igrače i iskusnog selektora, ne preterano tešku grupu, tako da verujem da je blizu plasmana na Svetsko prvenstvo

Bivši as Sarajeva i PSŽ-a, reprezentativac Jugoslavije i selektor BiH, Sušić kaže da pravila modernog fudbala sve više diktira novac i tržište, što umnogome reprezentacije i klubove iz siromašnih zemalja stavlja u inferioran položaj u odnosu na najjače fudbalske sile.

 – Pratim fudbal na prostoru bivše Jugoslavije, kako klupski tako i reprezentativni, najviše putem interneta, manje direktno gledajući, ali jasno je vidljivo u čemu je glavni uzrok stagnacije. To je, nažalost, nedostatak ozbiljnog ulaganja, kako u klubove tako i u infrastrukturu i školovanje stručnjaka. Dovoljno je pogledati Dinamo, koji na prostoru bivše SFRJ jedini već godinama ozbiljno ulaže u igrače, posebno u mlađim kategorijama, to se odmah vidi u rezultatima. Svi ostali dok ne ulože novac, uz dobru organizaciju i kvalitetne stručnjake na čelu klubova, neće imati ni rezultate, bez obzira da li je u pitanju Crvena zvezda, Partizan, Sarajevo, Željezničar ili neki drugi slavni klub sa velikom tradicijom – kaže Sušić i za primer kako to funkcioniše u praksi navodi njegov bivši klub PSŽ.
  • Pogledajte PSŽ, to je godinama bio prosečan, srednji klub u Francuskoj. Došla su ozbiljna ulaganja, i on je postao klub koji suvereno vlada Francuskom, odlično igra u evropskim takmičenjima, i danas je u poziciji da bukvalno ponizi veliku Barselonu na terenu kao od šale, što jasno govori da je PSŽ jedan od najboljih svetskih klubova.
Fudbalska reprezentacija Srbije

Bivši selektor reprezentacije BiH Safet Sušić, kaže da prati igre svih selekcija bivše SFRJ.

  • Iskreno, najviše pratim BiH. Zanimljivo je da ove kvalifikacije skoro sve reprezentacije iz regiona igraju dobro i da su blizu plasmana. Za BiH je ključna ta utakmica protiv Grčke, ako pobedimo u Zenici, verujem da drugo mesto u grupi i odlazak u baraž neće doći u pitanje. To je realno i bio cilj, jer je reprezentacija Belgije u ovom momentu jedna od najboljih ekipa na svetu, i teško može biti zaustavljena da ne ode direktno. Velike šanse za odlazak imaju Srbija i Hrvatska. Igraju dobro, imaju kvalitetne igrače i iskusne selektore, ne preterano teške grupe, tako da verujem da su blizu plasmana na Svetsko prvenstvo.

Safet Sušić kaže da mu se ideja o proširenju broja ekipa koje učestvuju na SP i EP ne sviđa jer ubija takmičarski duh.

  • Video sam te najave o proširenju, i moram priznati da se meni ta ideja nije dopala. Kvalifikacije imaju draž, takmičarski duh, što je po meni jedna od osnova sporta. Ovako, kad se kvalifikujete, nećete imati preterano veliku mogućnost da se dokažete i prođete dalje, pošto sa tolikim brojem ekipa, moguće je kalkulisati sa poenima, naravno na štetu manjih reperezentacija. S druge strane, kao što sam već rekao, novac sve više diktira pravila u fudbalu. Više reprezentacija, znači više publike, što donosi veću zaradu, a onda to u velikoj meri objašnjava otkud ta ideja.

Popularni Pape je nedavno preuzeo Alanju, koja se nalazila na začelju tabele u prvenstvu Turske. Od dolaska zabeležio je dve pobede i remi, i njegova ekipa trenutno se nalazi na pet bodova od zone ispadanja.

  • Imao sam mnogo ponuda iz Turske i pre dolaska u Alanju, ali nisam žurio, hteo sam da se malo odmorim od trenerskog posla. Ponuda Alanje bila je vrlo korektna, brzo smo se dogovorili o uslovima, a njihov glavni zahtev je bio da sačuvam ekipu od ispadanja. To neće biti lak posao, pošto su oni do mog dolaska bili ekipa koja je najviše primila golova u prvenstvu, a čeka nas težak raspored do kraja. Ipak, odigrali smo tri dobra meča, odmakli na pet bodova od zone ispadanja, a da nisam verovao da mogu da ostvarim taj cilj, ne bih ni prihvatio poziv.

On ističe da nije imao predrasuda prema povratku u Tursku zbog političke situacije u toj zemlji.

  • Iskreno, nisam primetio neku veliku razliku u odnosu na moj prethodni boravak u Turskoj. Alanja je manji grad na obali i turističko mesto, veoma mirno. Deo napetosti zbog teroristički pretnji oseti se u većim mestima poput Istanbula ili Ankare, dok je ovde sve kao i ranije, kilometrima daleko od takvih konfliktnih situacija.

Ono što se promenilo, po Sušićevim rečima, u odnosu na ranije jeste konstantan i evidentan napredak Turske kad je u pitanju fudbal, i sport generalno.

  • Turska godinama ozbiljno ulaže u sport, i to se vidi u svakom pogledu. Od infrastrukture preko uslova u klubovima, do dovođenja velikih fudbalskih imena poput Van Persija ili Snajdera. U ovom momentu Fudbalski savez Turske može bez problema da organizuje EP ili SP, tako da su ovde uslovi isti kao u najjačim ligama Evrope.

Džekina mana je skromnost

Edin Džeko

Sušić je kao selektor imao priliku da trenira napadača Rome Edina Džeku, koji se ove sezone nalazi u borbi za zlatnu kopačku sa Mesijem i Kavanijem.

  • Deo stručne javnosti krenuo je olako da otpisuje Džeku nakon prelaska u Romu, ali za mene njegov golgeterski učinak nije iznenađenje. On je vrhunski napadač, koji godinama igra na visokom nivou, ali je njegov problem preterana skromnost u odnosu na talenat. To je tip igrača koji mora da ima trenera koji veruje u njega kad ga neće gol i koji će mu dati priliku da igra. Kad stekne samopouzdanje i proradi, to se vraća višestruko – jasan je Safet Sušić.

Izvor i foto: Blic (Branislav Predojević)

Ostavi komentar

Translate »