Ohrabren sam saznanjem da je većina igrača u odličnoj formi, bitan mi je stil igre, ali u ovom momentu i pogled na tabelu, ističe selektor Dragan Stojković uoči važnih septembarskih iskušenja. – Biće nemalih promena u odbrani. – U četvrtak dočekujemo Mađare, u nedelju odlazimo u goste Litvancima

Dobri treneri su uvek oprezni prema pretpostavkama, jer ih nikada ne uzimaju zdravo za gotovo. Kao liderima važno im je precizno utvrđivanje stvarnosti. Obično takvi treneri, koji uvek teže najvećim fudbalskim ostvarenjima, moraju biti sposobni da pogledom prodru do svakog igrača, da procene trenutnu vrednost i sposobnost pojedinaca – da li su u stanju da odgovore svim zadatim obavezama. Otuda i ne čudi da određene pretpostavke uglavnom treba  preispitati u periodu uspeha.

Srbija je juče odlučno krenula ka novim septembarskim obavezama. Iščekujući a i nadajući se najboljem mogućem rezultati sa Mađarima (7. septembar)  i Litvancima (10. septembar). Selektor Stojković se samo nekoliko sati pred prvi trening susreo sa novim problemom – grupi povređenih igrača (Lazović, Lukić, Mašović, Terzić, Ratkov, Gaćinović, Grujić) pridružio se još jedan fudbaler. Reč je o Filipu Đuričiću, prvotimcu grčkog Panatenaikosa! Jasno je da se glavnokomandujući našeg A tima odavno nije sreo sa  tako velikom grupom povređenih fudbalera. Ali, Piksi takođe, nijednog časa nije krio ponos što je dobar broj reprezentativaca u letnjem prelaznom roku promenio sportsku sredinu i što stalno napreduju.

– Ko ne bi bio ponosan na Aleksandra Mitrovića koji se sjajno snašao u Al Hilalu. Vidim da je u toku ekspanzija fudbalskog marketinga u Saudijskoj Arabiji.  Meni su Mitrović i Milinković Savić napravili ,„mali problem,” što ću ubuduće morati da gledam i tamošnju ligu. Radujem se i dobroj formi ostalih igrača. To je veliki korak svakog od njih u karijeri. Ono što me trenutno zanima jeste naša igra i put u Nemačku – rekao je u uvodnom izlaganju selektor, koji se juče sa novinarima družio gotovo čitavo jedno poluvreme.

Srbija na putu ka Nemačkoj već u četvrtak dočekuje Mađare. Biće to derbi u našoj grupi, a o Uefinoj kazni, da i ovu utakmicu kao sa Šveđanima u Ligi nacija igramo bez navijača, selektor kaže:

– Svaka nova kazna predstavlja tužan događaj za sve nas u reprezentaciji, posebno kada vas čeka važan meč i derbi u grupi. U goste nam dolazi protivnik koji stalno napreduje. Koliko sam upućen ipak nećemo biti lišeni navijanja, znam da će na tribinama biti dosta dece. I oni umeju da naprave odličnu atmosferu. Trudićemo se ubuduće, svi zajedno, da budemo dobar primer i da nam se ovakve greške više ne ponavljaju – napominje selektor naših fudbalera.

O budućem protivniku, koji se poslednjih godina opasno razbudio, Piksi je govorio biranim rečima, sa puno respekta i uvažavanja:

– Mađari pre svega imaju odličnog trenera.  Italijan Marko Rosi je uspeo da ih dobro podigne, zato ih i respektujemo. S druge strane, poznato je da imaju nekoliko igrača ekstraklase koji igraju u velikim evropskim klubova. Napravili su dobar sistem i organizaciju, dosta ulažu u fudbal i zato su rezultati veoma vidljivi. Nama je svaka utakmica podjednako važna, ova posebno.

Jasno je da je napad bolji deo tima. Isto tako da nam je odbrana i dalje slabašna, pa je za selektora usledilo pitanje koje se odnosi na to da li pred susret u četvrtak razmišlja o promeniti sistem igre u odbrani. Ili o promeni igrača, od kojih se više očekivalo…

– Te naše male tajne iz svlačionice ću kao i do sada da sačuvam samo za sebe. Svakako da će biti određenih promena u odnosu na meč sa Bugarima. U ova dva-tri dana tražićemo najbolje moguće rešenje. Srbija mora timski da se brani, a ne da  sav teret padne na igrače koji su ispred golmana. Ohrabren sam saznanjem da se pred septembarske mečeve veći deo naših fudbalera nalazi u odličnoj formi. U tim nam se vraćaju Vlahović i Mitrović. Čuo sam se i sa jednim i sa drugim napadačem . Važno je da se osećaju bolje, da ne osećaju nikakav bol. To mi je bitno…

Do kraja kvalifikacija u igri je ostalo još 15 bodova. Kada očekujete da se približimo glavnom cilju, odnosno plasmanu na šampionat Evrope?

– Želim da ova jesen bude uspešna, kako za naše klubove koje očekuju nova iskušenja u Evropi tako i za nacionalni tim na čijem sam čelu. Istina je da je u igri još dosta bodova. Ovi septembarski i oktobarski ispiti biće pravi izazov za Srbiju. Ići ćemo korak po korak, nadam se da ćemo u novembru slaviti odlazak posle skoro četvrt veka. Optimista sam po tom pitanju. Sada, iako se nalazimo na pola fudbalske trke naši igrači moraju da se suoče sa strahovima koji ih prate. Moraju da se bore i za svoje snove. Jer, ako sada ne zgrabe pravu priliku i šansu koja im se ukazala, pitanje je da li će ih još biti

Pohvale Stefanu Mitroviću, Lučić i Kabić neka se spreme

Mladi fudbaler Crvene zvezde Stefan Mitrović  jedini je predstavnik iz domaćeg šampionata. O tome selektor kaže:

– Sviđa mi se kako taj momak igra, posebno kod trenera Bahara. Stefan je izuzetno brz, agresivan, prodoran. Reč je o velikom talentu našeg fudbala. Takođe veoma se lepo ponaša ima profesionalan odnos prema obavezama. Očigledno da mu kod novog trenera odgovara novi sistem igre. On je već debitovao za A tim, ali ima tu još igrača na koje treba obratiti pažnju. Sviđaju mi se i Lučić i Kabić. Moja fudbalska ubeđenja su takva da igrače uvek biram po kvalitetu. Ne zanima me nikakvo klubaštvo – stav je selektora Srbije.

Ne razmišljam o odlasku u Arabiju sve dok imam ugovor sa FSS

Dragan Stojković je i tokom leta imao nekoliko vrlo zanimljivih ponuda, ali je ostao dosledan da do kraja ugovora završi misiju u FSS.

– Ne želim da pregovaram dok god sam pod ugovorom sa Savezom – izričit je Stojković. – Ali, ono što sam do sada mogao da vidim jeste da Saudijci ulažu ogroman novac u fudbal. Očigledno da imaju neku nameru. Atmosfera na stadionima je sjajna, tereni takođe. Mislim da su posle angažovanja najvećih fudbalskih zvezda na dobrom putu da imaju vrlo ozbiljnu ligu. Da sam mlađi i da još mogu da igram, ne bih razmišljao u slučaju dobre ponude. Mislim da je ovo dobra šansa za svakog fudbalera.

Ostavi komentar

Translate »