KSS podržao ideju o podizanju „Rankove kuće“

Generalni sekretar Dejan Tomašević: „Samo ako čuvamo uspomenu na naše velikane možemo da imamo lepu budućnost“. – Godina bez Žeravice…

šarkaški savez Srbije (KSS) podržao je ideju Fondacije „Žeravica“ iz Novog Miloševa da se u tom vojvođanskom selu, gde se rodio Ranko Žeravica (1929-2015), podigne „Rankova kuća“, muzej koji će čuvati uspomenu na njega.

O tome su Sazonovoj 83 govorili generalni sekretar KSS-a Dejan Tomašević, nekadašnja reprezentativka Zagorka Žeravica, udovica našeg najtrofejnijeg selektora, zatim njegov bratanac Čedomir Žeravica, osnivač Fondacije „Žeravica“, i glumac Ivan Bekjarev, prijatelj porodice Žeravica.

Bilo je prisutno i desetak Žeravičinih igrača i saradnika od kojih su neki već dali donacije za ovaj projekat.

– Nedavno sam bio s prijateljima sa kojima sam 1995. igrao u Partizanu, kada je čika Ranko bio trener i kada smo uzeli titulu. Tom prilikom smo se prisećali mnogih detalja i događaja, ali smo se najviše zadržali na liku Ranka Žeravice i došli do jednog zaključka – da nismo bili svesni njegove veličine. Verovatno najviše zahvaljujući njemu kasnije smo postali ozbiljni igrači, a meni je izuzetno drago da je tu titulu, koja je Ranku nedostajala u klupskoj karijeri, osvojio upravo sa nama, na šta sam posebno ponosan. Samo ako čuvamo uspomenu na naše velikane možemo da imamo lepu budućnost. KSS će podržati ovaj i svaki sličan projekat… – rekao je Tomašević koji predstavlja idealnu „sponu“ između nekadašnjih i današnjih generacija, jer u svim akcijama pokazuje da mu je podjednako stalo i do prošlosti i do budućnosti.

Zagorka Žeravica je istakla:

  • Za muzej i ovaj projekat, koji smo napravili njegov bratanac Čedomir Žeravica, koji je sopstvenim sredstvima kupio placeve i kuće gde sve to treba da se izgradi, i ja, sada smo krenuli da prikupljamo sredstva i da se organizujemo da celu priču realizujemo do kraja. Taj Rankov muzej treba da bude neki bunar, arhiv iz koga će da se crpu podaci o svemu što je učinjeno u srpskoj košarci… Mislim da je Ranko ovo apsolutno zaslužio… U subotu 29. oktobra, u 11 časova u ulici Pariska 9 u Beogradu, tačno na godišnjicu Rankove smrti, biće održana izložba njegovih slika i bi bilo lepo da se tamo svi okupimo

Čedomir Žeravica je rekao da je u planu podizanje više objekata u Novom Miloševu, ali da će gradnja zavisiti od novca koji je, za sada, stigao samo iz privatnih džepova (otvoren je žiro račun na koji su stigle uplate od nekadašnjih Rankovih igrača i saradnika iz C. zvezde, Radničkog, Barselone i ostalih klubova u kojima je radio).

Zagorka Žeravica smatra da ovaj projekat nema dobru perspektivu ukoliko se ne uključe i državne institucije, a raduje je što su pomoć, pored KSS-a, obećali Olimpijski komitet Srbije i još neke organizacije.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: