KOVAČI MEDALJA – Damjanović: Štefaneka 500 godina niko neće nadmašiti

Kada učenik prevaziđe učitelja, u svetu rvanja mnogo govori o vrednostima trenera Sretena Damjanovića, baš koliko i o njegovom rvačkom dijamantu, olimpijskom šampionu iz Rio de Žaneira, Davoru Štefaneku

U borbi za zlato u Riju, Štefanek je gubio od Jermena Aratunjana 1:0, jeste li u tom trenutku sumnjali da bi Davor mogao da ostane bez najsjajnijeg odličja?

  • Nisam, iako je to bila teška, rovovska borba. Davor je bio u psihološkom smislu neopisivo jak, spreman do neslućenih granica. To je bio razlog da verujem u preokret i njegovu pobedu – istakao je Damjanović.

Za vas kažu da ste „rvački otac” Davora Štefaneka, jeste li verovali na početku njegove karijere da će stići do olimpijskog zlata i da će vas nadmašiti u rezultatskom smislu, iako ste jedan od najtrofejnijih srpskih rvača svih vremena?

– Uvek sam verovao u Štefaneka. A posebno mi je drago što me je nadmašio u rezultatskom smislu. Imao sam priliku da treniram mnogo vrhunskih rvača, svetskih i olimpijskih šampiona, ali, takav talenat za rvanje koje poseduje Davor, ne pamtim da je neko imao. Rvanje mu je pod kožom, rođeni je pobednik, i pre svega dobar čovek, zato je vanserijski šampion.

Rekli ste da vam je drago što je učenik nadmašio učitelja, kad je reč o Štefanekovim medaljama s međunarodnih šampionata, gde vidite njegov rezultatski maksimum?

  • Ove godine će Štefanek učestvovati u maju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Evropsko seniorsko zlato je jedini trofej koji nedostaje u Štefanekovoj karijeri. Verujem da će ga osvojiti pred svojim navijačima i da će tačku na reprezentativnu karijeru staviti u avgustu, na Svetskom prvenstvu u Parizu. Štefaneka 500 godina niko neće nadmašiti u Srbiji – zaključio je Sreten Damjanović, legendarni šampion i trener.

Trofejni stručnjak

U svetu rvanja Sreten Damjanović je 58 godina, 20 kao takmičar, sa osvojenim svetskim i evropskim zlatom.

Kao trener, u najvrednije trofeje, pored Štefanekovog zlata iz Rija, ubraja olimpijsko zlato Momira Petkovića u Montrealu 1976, svetsku titulu RefikaMemiševića 1981. u Geteborgu, i Davorovo svetsko zlato pre tri godine u Taškentu (2014)…

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: