Kovač zabrinut: Situacija je alarmantna!

Od povratka iz Italije i otkaza u Peruđi, Slobodan Kovač je redovan posetilac superligaških mečeva u Srbiji. Naročito Partizanovih, u kojem od ove sezone igra njegov sin, 17-godišnji Davide.

Olimpijski šampion iz Sidneja, juče je u intervjuu „Večernjim novostima” izrazio zabrinutost situacijom u srpskoj Superligi. I to ne samo u Partizanu, već i u ostalim klubovima elitnog ranga takmičenja. Za „Žurnal” još dodaje:

– Bio sam i u Kragujevcu, teška je situacija i tamo, naročito finansijska. Razgovarao sam nedavno i sa nekim ljudima iz Kleka. Teško je i njima. I u Staroj Pazovi, znam da LJig ima jako mladu ekipu… Novac je osnovni problem, ali ne jedini. Nemamo više ni selekcije, iz kojih možete da uzmete najperspektivnije igrače i da ih priključite prvom timu. Iskren da budem, u nekim ekipama sam video momke, koji po svom izgledu više liče na rekreativce, nego odbojkaše iz Superlige! Nema ni publike, muška odbojka u Srbiji treba pomoć. To su problemi sa kojima moramo da se borimo. Kako, ne znam ni sam – kaže Kovač.

Partizan, po njemu, ima jako kvalitetnu mladu ekipu, ali ne i dovoljno termina za trening i napredak tih momaka?

– Jednostavno je tako, jedan termin dnevno za tako talentovanu decu je malo. Klubovi koji su u vrhu tabele, treniraju dva puta dnevno i to je najveći razlog zašto su oni gore. Za mene su to poražavajuće stvari i ne mirim se sa tim – kaže Kovač, koji ne može da shvati da 10 najboljih klubova u Srbiji, ne mogu da imaju ni osnovne uslove za rad.

– Ne smatram da neko treba da dođe i da im da milione, ali verujem da je najnormalnija stvar da klubovi u Superligi imaju dva treninga dnevno, tople dvorane i najosnovniju zdravstvenu brigu.

Vaš sin je ovog leta iz Kragujevca prešao u Partizan. Zašto?

– Zato što sam želeo da napreduje, jer smatram da je Vladimir Vasović odličan trener za mlade igrače. I dalje to tvrdim, jer imam priliku da prisustvujem treninzima Partizana. Ne bih da ispadnem advokat crno-belih, ljudi se trude, ali je tragedija da jedna mlada generacija igrača, sa prosekom od 19 godina, trenira jednom dnevno. Za njih je to propast – smatra Kovač, koji se ne miri sa činjenicom da rekreativci imaju više termina od superligaških klubova u jednom od najuspešnijih ekipnih sportova u Srbiji.

Vidite li neki izlaz iz ovog problema?

– Liga je u međuvremenu ostala i bez generalnog sponzora. To je jedan od problema i to je prioritetni zadatak novog rukovodstva Saveza. Znam da u Srbiji još uvek nema privrede, koja bi stala iza klubova, ali apelujem na državu da, kako zna i ume pomogne svom sportu i svojoj omladini. Oni su sigurno budućnost naše zemlje – završava priču Slobodan Kovač, olimpijski šampion iz Sidneja.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: