Kolumnista sajta Vimbldona podseća na slab grend slem učinak igrača posle tridesete: Novak blizu Rubikona

Te godine su za najbolje igrače tačka bez povratka. Federer je osvojio samo jednu, Nadal nijednu grend slem titulu posle tridesete – piše Stiv Tignor

ŽENE se ne pitaju za godine, a teniseri posle tridesete za grend slemove. Igrači sa top-ten liste po broju najvećih titula u Open eri, (skoro) sve su osvajali pre ulaska u četvrtu deceniju života. Novak Đoković će 22. maja 2017. oduvati 30 svećica, a analitičari se već bave prognozama da li će i njemu ta jubilarna rođendanska torta biti gorka pilula.

Kolumnista sajta Vimbldona Stiv Tignor podseća na mnoge tenisere koji nisu kao vino na grend slemovima, što su stariji, to su gori.

  • Te godine su za najbolje igrače kao Rubikon, tačka bez povratka. Federer je osvojio samo jednu, Nadal nijednu grend slem titulu posle tridesete. Svi su bili na vrhuncu u kasnim dvadesetim, a malo stvari je ukazivalo da će ubrzo pasti. Istorija tenisa na najvišem nivou nam govori da, kad pomislimo da će neko dominirati ovom igrom zauvek, on stane.

Nisu samo dvojica najvećih Novakovih rivala upala u krizu grend slem rezultata posle 30. Osim Nadala, u tim godinama nisu uspeli da slave ni Borg, Lendl, Mekinro, Vilander. Sampras i Konors su podigli tek jedan trofej, Agasi je uspeo da se domogne još dva, a igrao je sve do 36.

  • Sve ovo čini novo poglavlje u karijeri Đokovića još intrigantnije. Može li da pronađe način da uživa u igri i da bude još uspešniji? Može li da ostane broj jedan, da i dalje bude gladan uspeha – pita se Tignor.

Kada je Rod Lejver 1969. kompletirao kalendarski slem, više nikada nije slavio na turnirima „velike četvorke“.

  • Čitavu deceniju je Novak jurio Federera i Nadala, a onda se odjednom našao sam na vrhu. Posle osvajanja Pariza, preostalo mu je samo još da juri istoriju. Tih 17 grend slemova Rodžera, 302 nedelje na prvom mestu… To su stvari o kojima sada ne želi da razmišlja. Možda će mu opušteniji i holistički pristup pomoći da ostane svež mentalno i fizički i kad napuni 30 – zaključuje kolumnista Vimbldona.

DOČEK U ŠANGAJU
NOVAK je prethodnih dana trenirao u Dubaiju, gde se susreo sa prestolonaslednikom Emirata Muhamedom al Maktoumom. Juče je doputovao u Šangaj, a na aerodromu ga je dočekalo na desetine navijača. Branilac titule u prvom kolu je slobodan, a u drugom ga čeka bolji iz duela Fonjini – Ramos Vinjolas. Potencijalni rival u polufinalu biće mu Nadal. Rafa bi mogao da se sastane sa jednim Srbinom već u drugom kolu, ako Troicki savlada kvalifikanta. Tipsarević startuje protiv Kolšrajbera.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: