Još od 1945. godine kada su trojica košarkaša Zvezde morala da pređu u Partizan, traje veliko rivalstvo dva kluba po pitanju uzimanja igrača
Prelazak mladog reprezentativca Srbije Petra Rakićevića u Crvenu zvezdu, nakon dogovora sa Partizanom, samo je jedan od mnogih sličnih slučajeva u srpskoj košarci. Pre njega bilo je dosta igrača koji su se dogovorili sa jednim, a prešli u drugi klub.
Doduše, neki su bili i na probi u jednom klubu, pa su procenili da nisu talentovani, a onda su u drugom klubu ostvarili najviše domete. Prvi slučaj “otmice” igrača desio se daleke 1945. godine. Da, dobro ste čuli, pre 70 godina.

Tada su formirani večiti rivali, a Zvezda je predvođena Nebojšom Popvićem imala mnogo bolji tim. Ekipe su se spremale za prvo prvenstvo Jugoslavije u košarci.

Međutim, u posleratnom Beogradu vladala je komunistička partija, pa su odlukom komiteta trojica igrača Zvezde morala da pređu u Partizan (tada se taj tim zvao Jugoslovenska Armija). Bili su to legendarni Aca Nikolić, Radomir Šaper i njegov brat Sveta, i to zbog svojih ratnih karijera. Naime, sva trojica su bili u partizanima i vodili su se kao vojna lica.Od tada, pa do danas traje ogromno rivalstvo između dva kluba, ne samo na terenu već i van njega.

DIVAC SE DOGOVORIO SA ZVEZDOM, A ONDA…

Najveći slučaj te “sportske izdaje” ako se tako može reći, je sigurno slučaj Vlada Divca. Divac je bio talentovani junior Sloge iz Kraljeva. Zvezda je u to vreme bila gigant Jugoslovenske košarke i želela je Divca.

Čak je i bio na pripremama sa Zvezdom na Kopaoniku, a pao je i dogovor oko prelaska u Zvezdu.
– Dva puta sam odlazio u Kraljevo, razgovarao sam sa Divcem i njegovim ocem. Dogovorili smo se o njegovom dolasku u Zvezdu, ali je Vlade preko noći promenio odluku i prešao u Partizan – rekao je pre nekoliko godina sada pokojni trener Ranko Žeravica.

On je tada objasnio da pravi razlog nije saznao, ali da su u igri bili pokloni.

– Pominjalo se nekih 10.000 dolara, „narukvice“ u našoj košarci su i tada bile aktuelne, ali ne verujem da je to prava istina. Zvezda mu je nudila stan, pa ništa. Neke velike pare nisu pominjane. Hteli su ga i Cibona i Bosna. Mislim da odluku o prelasku nije doneo zbog novca – objasnio je Žeravica.

NEKE ZVEZDA NIJE HTELA JER NISU TALENTOVANI

Pre Divca u Zvezdi je bio i Aleksandar Saša Đorđević, ali samo na probi. Crveno-beli ga nisu želeli.

– Igrao sam za Radnički sa Crvenog krsta i kada se stvar raspala, moj tadašnji trener poveo je deo ekipe u Crvenu zvezdu, ja sam ostao u Radničkom još neko vreme razmišljajući šta da radim. Ipak, krenuo sam sa svojim trenerom u Zvezdu, bio tamo desetak dana, posle kojih mi je rekao da mogu da ostanem da treniram, ali da sa mnom ne računaju u budućnosti – prisetio se Đorđević te epizode.
– U to vreme, u Zvezdi je bilo puno igrača moje konstitucije. Mi smo bili blizu prvog tima i gledano iz današnje perspektive, dobro je što su me tada tamo tako ocenili – rekao je Đorđević u razgovoru za magazin Vreme.

Nakon toga je otišao je u Partizan i ostalo je istorija.

Zanimljiv je i slučaj Đura Ostojića, koji se 2001. godine sve dogovorio sa Zvezdom, a onda na poziv Duška Vujoševića prešao u Partizan zbog Evrolige. Ostojić je odigrao u Partizanu dve odlične sezone i bio pravi nosilac igre tima.

Nije bilo samo slučajeva “otmice” neki igrači nisu bili toliko primamljivi za Zvezdu iako su trenirali u tom klubu.

BILO JE I DOSTA PROMAŠAJA, LOŠE PROCENE

Najveći promašaj crveno-belih je Nikola Peković. Gorostasni centar je posle rodnog Bijelog Polja i igranja za mladje kategorije bio u Zvezdi. Trenirao je i nije zadovoljio ukuse trenera, pa je otišao u Atlas, a godinu dana kasnije su ga zvali, ali je otišao u Partizan.

– Godinu pre nego što sam došao u Partizan, bio sam na probi u Zvezdi, ali nisam prošao. Kasnije su me tražili, ali iz inata nisam hteo da dođem. Tako sam im se osvetio. Ne volim taj klub, kao što ne volim ni Olimpijakos – priznao je Nikola Peković grčkim medijima pre nekoliko godina.
Osim njega u suprotnom pravcu su otišla nekolicina igrača. Zvezda je pre nekoliko sezona u jednom trenutku u timu imala čak petoricu bivših igrača Partizana, ali ne iz seniorskog sastava, već onih koji su bili u mlađim kategorijama , a nisu dobili šansu za prvi tim.

Najveće ime je svakako Nemanja Bjelica. Bjelica je bio pionir Partizana, pa otišao u Superfund, pa u Austriju i onda se sa 20 godina obreo u Zvezdi. Sada je reprezentativac Srbije i član Minesote.
Pored Bjelice u Zvezdi su bili i Stevan Jelovac, Stefan Stojačić i Vuk Radivojević

Osim gorepomenutih slučajeva ima i koašrkaša za koje se pričalo da će na jednu stranu , a otišli su na drugu. Ali, to su samo spekulacije, nisu nikada zvanično bili dogovorili saradnju sa jednim, a prešli u drugi.

To su Nemanja Dangubić (pričalo se da će iz Mege u Partizan), Jovan Novak ( Jurili ga i Zvezda i Partizan isto vreme, on otišaou Vojvodinu)

(D. S)

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »