KLASNIĆ DOBIO PRAVNU BITKU: Lekari krivi, plaćaju odštetu

Bitku je dobio i van zelenog terena – Po odluci suda, oba doktora su dužna da Kaliniću plate ukupno 100.000 evra odštete za pretrpljeni bol, kao i sve bolničke troškove, dok fudbaler ima pravo na materijalnu odštetu

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić dobio je veliku pravnu bitku u Nemačkoj. Sud u Bremenu je posle skoro devetogodišnjeg procesa doneo nepravosnažnu presudu, po kojoj su doktor i doktorka Verdera Gec Dimanski i Manju Guha proglašeni krivima za gubitak oba bubrega nekadašnjeg napadača nemačkog kluba, kao i svu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je Klasnić pretrpeo zbog gubitka organa.

U obrazloženju sudije navedeno je da su lekari napravili grupe doktorske greške, da su odgovorni za gubitak bubrega Ivana Klasnića kao i sve zdravstvene posledice koje su nastale iz ovog gubitka.

Po odluci suda, oba doktora su dužna da Kaliniću plate ukupno 100.000 evra odštete za pretrpljeni bol, kao i sve bolničke troškove, dok fudbaler ima pravo na materijalnu odštetu koja još uvek nije utvrđena, ali je sudija potvrdio da je Klasnić samo u 2007. godini, zbog nemogućnosti ispunjavanja profesionalnih obaveza, pretrpeo materijalnu štetu u visini od milion evra.

  • Nažalost, ja i dalje nisam zdrav čovek, moja situacija ostaje ista, i dalje moram na dijalizu. Dr. Dimanski uvek je govorio da može mirno da spava, ali posle ove presude možda to više neće biti tako – rekao je Klasnić posle izricanja presude.

Sud je utvrdio da doktori prilikom redovnih lekarskih kontrola, kojima su podvrgnuti profesionalni fudbaleri Verdera, nisu prepoznali nalaze koji su ukazivali na nepravilnosti u funkcionisanju bubrega, pre nego što je to otkriveno prilikom operacije slepog creva 2005. godine. Zbog te njihove greške, Klasnić je izgubio oba bubrega.

  • Zadovoljan sam presudom, sada sam donekle miran. Naravno da ostaje gorak ukus, jer sada je jasno da su Ivana godinama zanemarivali lekari kojima je verovao, posebno Gec Dimanski. Na kraju, oba doktoramogu biti srećni što je protiv njih pokrenuta samo civilna tužba – rekao je Ivanov advokat.

Podsetimo, Klasniću su 2007. godine transplantirana dva bubrega čiji su donatori bili njegovi roditelji, ali sada treba da dobije novi organ jer onaj koji mu je donirao otac više ne funkcioniše. Nekadašnji fudbaler od prošle jeseni čeka na transplataciju bubrega, a u međuvremenu tri puta nedeljno odlazi na dijalizu.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: