Kina rekordni potrošač u zimskom prelaznom roku

Kineski fudbalski klubovi potrošili su u zimskom prelaznom roku rekordnih 388 miliona evra, uprkos restrikcijama „iracionalnih“ transfera.

Zimski prelazni rok u Kini završen je juče, a ovaj rekord premašio je onaj postavljen prošle godine, kada je u istom periodu potrošeno 345 miliona evra. Ovo je druga uzastopna godina da kineska Superliga u zimskom prelaznom roku troši više od engleske Premijer lige, koja je ove godine potrošila 259 miliona evra.

Brazilski vezni fudbaler Oskar prešao je u decembru iz Čelsija u Šangaj SIPG za 60 miliona evra, što je azijski rekord. Ne zna se koliko će zarađivati, ali se nagađa da će to biti 24 miliona godišnje, što znači da je drugi na listi najplaćenijih igrača sveta.

Odmah iza njega je nekadašnji napadač Mančester junajteda, Juventusa, Mančester sitija i Boke juniors Karlos Teves, koji je zimski prlezani period iskoristio za odlazak u Šangaj Šenhu.

Mnoge druge zvezde su otišle u Kinu, među kojima su Aksel Vicel, Alešandre Pato, Džon Obi Mikel ili Rikardo Karvaljo.

Dolazak Oskara i Tevesa usledio je pre nego što su vlasti najavile propise kojima se ograničavaju „iracionalni“ troškovi. Plate igrača biće sada „razumno ograničene“, a klubovi Superlige moći će na terenu da imaju najviše trojicu stranih igrača, što je za jedan manje nego do sada.

Predsednik Tijanđin Ćuanđijana govorio je ranije da će sigurno dovesti Dijega Kostu iz Čelsija, Edinsona Kavanija iz Pari Sen Žermena i Radamela Falkaa iz Monaka, ali je odustao od tih planova posle uvođenja ograničenja.

Lokalni stručnjaci procenjuju da su skupi transferi posledica toga što predsednici klubova žele da se dodvore predsedniku Kine, Si Đinpingu, koji je veliki ljubitelj fudbala. Kina pokušava da izraste u fudbalsku silu. Vlasti sada žele da ograniče tu potrošnju i usmere novac klubova u razvoj mladih domaćih igrača.

Reprezentacija Kine trenutno je 86. na svetskoj rang-listi.

Prema izveštaju Fife, Kina je 2016. postala peti potrošač u međunarodnim transferima, na koje je potrošila 426 miliona evra. U godini pre toga bila je tek 20. Najveći potrošač i dalje je engleska Premijer liga, koja je potrošila 1,3 milijarde evra.

Izvor i foto: RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: