KAKVA PRIČA Operisao tumor na mozgu, a sada je MVP 1. kola Evrokupa!

Iz Španije nam stiže priča o junaku meča, ali ne kakvog viđamo svaki dan u nekom sportu, nego o istinskom pobedniku, heroju.

Reč je o Kajlu Kjuriku (27), igraču Gran Kanarije, koji je izabran za MVP-ja prvog kola Evrokupa. Nakon što je preskočio celu sezonu 2015/16. zbog tumora, Kjurik se vratio u velikom stilu, na utakmici protiv Cedevite. Imao je indeks korisnosti 25, a napravio ga je sa 25 poena, 4 skoka, jednom ukradenom loptom i jednom asistencijom. Kjurik je proglašen za najkorisnijeg igrača prvog kola, iako su trojica igrača – Devin Buker (Bajern, indeks 38), Dru Gordon (Lijetuvos, indeks 30) i Musa Dianje (Fuenlabrada, 26).

Kajlova priča je počela pre nekoliko godina, kada je osetio bolove, kako je opisao, kao da mu je glava bila lubenica. Buka je bila nepodnošljiva, mislio je da će skrenuti s uma.

  • Ustao sam rano, osetio sam nepodnošljiv bol. Mislio sam da je jutarnja glavobolja. Lepo sam šutirao na treningu, ali sam znao da nešto nije u redu. Tokom zagrebanja ua meč, osetio sam proboadajući bol i rekao treneru da ne mogu da igram protiv Laborala – rekao je Kjurik za „Bličer riport“.

Stvari su se pogoršale, košarkaša su brzo prevezli u bolnicu, dali mu kiseonik i u prvi mah je delovalo da nije ozbiljno. Ali, onda je saznao da ima tumor na mozgu.

  • Nisam se bojao smrti, ali je moja supruga Tarani podnela teško sve. Imamo blizance, pa je bila slomljena. Bio sam prikačen za mašine, halucinirao sam, delovalo mi je tako stvarno sve. Mislio sam da mi je supruga trudna i da nosi devojčicu. Gledao sam kroz zid kako ljudi prolaze. Bilo je nekih balona koji su lebdeli u sobi. Od bolničke sobe se pretvorilo u žurku. Lebdeo sam.

Njegov tumor je u međuvremenu otklonjen, ali je i dalje na oprezu. Otklonjena mu je kost na prednjem delu lobanje koja je vršila pritisak na mozak, zbog čega mu je pretila smrtna opasnost. Godinu dana nakon operacije, Kjurik igra sa uspehom i, kao što je rečeno na početku teksta, bio je MVP prvog kola Evrokupa…

Kjurik ima američko i slovačko državljanstvo, u karijeri je igrao za Lujzvil, Estudijantes i Gran Kanariju.

(B. O.)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: