JUBILEJI (500. UTAKMICA NA KLUPI ZVEZDE): Maksa – učitelj koji traje!

Kontinuitet u radu i postignuti rezultati najbolji su parametar pri oceni učinka sportskih radnika, a nepredvidiva sudbina fudbalskih stručnjaka u Srbiji razlog je zbog kojeg domaćim trenerima sa zapaženim učinkom treba odati dodatno priznanje.

Ukoliko je trajanje vodilja prilikom rangiranja, Srđan Maksimović, trener Zvezdinih golmana, bez dileme, jedan je od fudbalskih radnika u vrhu.

Popularni Maksa u 14. kolu Super lige protiv Rada, upisao je 500. utakmicu na klupi crveno-belih.

  • Nesvakidašnji rekord, pogotovo kad se u obzir uzme status trenera u Srbiji, sam se sebi čudim. Posebno zadovoljstvo je činjenica da radim u Crvenoj zvezdi. Od prvog dana trenerskog staža sam u klubu koji volim i za koji navijam, to me čini neizmerno srećnim. Odrastao sam na toj tribini, usađena mi je ljubav prema Zvezdi još od predaka – sa ponosom u očima istakao je Maksimović.

Trener Zvezdinih golmana prve korake u sadašnjoj struci napravio je u školi kluba u čije redove je stigao 2003. godine. Ubrzo je dobio šansu da zanat nastavi da peče uz prvi tim, gde se ustalio i stvorio respektabilnu karijeru.

  • Nisam imao predstavu da ću tokom boravka u Zvezdi ostaviti takav trag. Odmah po završetku golmanske karijere dobio sam poziv od tadašnjeg direktora škole, pokojnog Miroslava Pavlovića. Nisam prethodno razmišljao da uplovim u te vode, ali rad sa decom, Pavikina priča, i klub iz kog je usledio poziv su presudili da prihvatim ponudu. Od tog momenta sve se dešavalo kao na filmu. Posle nepunih devet meseci sam dobio priliku u stručnom štabu LJupka Petrovića, trenera kojeg sam sa tribine pratio u Bariju. Ukazala mi se prilika da radim sa čovekom koji mi je pružio najveću sportsku radost. Pratio sam generaciju koju je predvodio do krova Evrope i divio im se. Zajednički rad, pored simbolike, doneo mi je ogromno iskustvo.

Vatreno krštenje Maksimović je imao na gostovanju u Švajcarskoj u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa Jang Bojsom.

Debi učitelja čuvara mreže popravio je Nikola Žigić, izborivši sa dva gola pozitivan rezultat (2:2) pred remi u Beogradu.

Od te utakmice i jula 2004. godine do danas kroz majstorsku radionicu dokazanog stručnjaka prošao je veliki broj golmana, a stručnim štabom rukovodilo je 19 šefova.

  • Sećam se prve utakmice na klupi. Kao da je juče bilo. Igrali smo protiv Jang Bojsa u Cirihu, a Dišljenković je bio prvi golman. Prva golmanska trojka sa kojom sam radio bila je: Dišljenković, Ranđelović, Bajković. Sarađivao sam sa Stojkovićem koji je proveo u Crvenoj zvezdi godinu dana i odlaskom u Nant doneo benefit klubu i sebi. Kroz moje ruke su prošli i Stamenković i Rajković. Poslednji je čak i rekorder po visini obeštećenja plaćenog za nekog čuvara mreže iz Super lige.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: