Jer šta je Nova godina bez Četiri skakaonice? Prevc je opet favorit, ali ne Peter

Kada bi Vas usred noći probudili i pitali šta vas asocira  na novogodišnji praznik, sigurno biste rekli tri stvari : Deda Mraz, šampanjac i Bečki valcer. Ljubitelji letenja na skijama bi se ljutnuli na taj odgovor, jer za njih tih dana postoji nešto mnogo bitnije – novogodišnja turneja Četiri skakaonice!

Temelji najpoznatijeg nadmetanja u ovom sportu su udareni u Garmišpartenkirhenu prvog dana 1953. godine, a tadašnji organizatori verovatno nisu ni slutili u kakav će se spektakl pretvoriti ovaj sportski skup.

Iz godine u godinu je značaj ovog sportskog boja rastao, pa je danas onaj ko se posle četiri takmičenja popne na najviši stepenik podijuma nalik nekakvom  mitskom letaču koji se vazneo u nebeske visine  iz kojih se ulazi pravo u večnost , s tim što se letači iz ove priče stalno  vraćaju na magičnu klupu na zaletištu, dok imena najboljih ostaju zapisana zauvek. Na pobedničkoj ploči je prvo osvanulo ime Austrijanca Sepa Bradla, a to je bio signal njegovim sunarodnicima da nastave istim putem, što su uspešno činili sve do danas.

Po ustaljenom redu vožnje i ove godine će Turneja početi kvalifikacijama u Obersdorfu 29. decembra (glavna stvar je na programu dan kasnije), a zavesa će biti spuštena u Bišofshofenu na Badnji dan po julijanskom kalendaru.

Dok smo prošle sezone bili svedoci dominacije Slovenca Petera Prevca, pobednika u ukupnom poretku i aktuelnog rekordera u broju osvojenih bodova u jednom ciklusu Turneje, ove ćemo se prilično pomučiti kako bismo pogodili oko čijeg vrata će završiti lovorov venac, iako drugi član porodice, njegov mlađi brat – Domen, suvereno vlada u Svetskom kupu. Mladić iz Kranja će pokušati ne samo da prođe trijumfalnom stazom  svog uzora , već i da obeleži dve decenije od prve titule koju je Deželi doneo Primož Peterka. Motiv više će mu biti činjenica da ga je Valter Hofer, direktor skakačkih takmičenja, ocenio kao apsolutno neharizmatičnog takmičara, dodavši još par ne baš pozitivnih epiteta na njegov račun.

Ako se po jutru dan poznaje, najveći konkurenti 17-godišnjem Slovencu će biti Norvežanin Danijel-Andre Tande, Austrijanac Štefan Kraft i Poljak Kamil Stoh. Nemci će nade opet polagati u pobednika u Obersdorfu prošle godine Zeverina Frojnda, Japanci će se teško radovati, jer je njihova sportska ikona Norijaki Kasai na početku sezone imao skromne rezultate, a istinskih naslednika još nema.

Godine suza za Fince se nižu, tako da će i ovoga puta, ukoliko se ne desi neko čudo, po svemu sudeći biti puki statisti, jer od 2008. godine i poslednjeg trijumfa Janea Ahonena, rekordera po broju podignutih  pehara  (5) na Četiri skakaonice , nemaju šampiona, dok je samo Ansi Kojvuranta u Inzbruku 2014.  na kratko podsetio na slavnu tradiciju ski skokova “zemlje 1.000 jezera”.

Rusi i Česi, iako su u prošlosti davali osvajače skakačkog “grend slema”, odavno ne predstavljaju respektabilnu snagu, pa se ne mogu nadati podvizima koje su u prošlosti postizali Nikolaj Kamenski, Jirži Raška i Jakub Janda. Ostale nacije će imati čast – i ništa više od toga – da njihovi predstavnici nastupaju na ovako prestižnoj smotri.

Pošto su Četiri skakaonice ukrašene istorijskim vezom, a briljantne niti utkane u njeno postojanje, red je da se spomenu još neka imena koja su  obeležila prošlost. Pre svega treba  reći da je 2001/2002. ispisana dijamantska  stranica Novogodišnje turneje, pošto  je Nemac Sven Hanavald prvi – i jedni do sada -pobedio na sve četiri skakaonice u istoj sezoni.

Drugi Nemac, Jens Vajsflog, deli prvo mesto sa Norvežaninom Bjernom Virkolom sa 10 pojedinačnih pobeda na Turneji, dok  su Austrijanci, Nemci i Finci na deobi čelne pozicije po broju pobeda (16) u ukupnom plasmanu . Najduži niz osvojenih trofeja ima Austrija, jer su njeni predstavnici pobeđivali od 2009. do 2016. godine.

S obzirom na okolnosti, teško je očekivati da će ove sezone prvak biti neko iz država koje nemaju nijansu crvene boje na zastavi, a fanovi ovog sporta će imati višestruki razlog za uživanje tokom predstojećih praznika.  Jedno je sigurno, onom ko na kraju ove teške bitke bude podigao skije iznad svoje glave  pripašće čast i slava za sva vremena.

30. decembar: Oberstdorf;
1. januar: Garmiš Partenkirhen;
4. januar: Insbruk;
6. januar: Bišofshofen.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: