Dragan Šolak, medijski tajkun sa državljanstvom Malte i centralom u Luksemburgu i samoproglašeni “borac za slobodne medije”, ne prestaje da se iživljava nad građanima Srbije! I to preko sporta!

Naime, Šolakova kompanija Junajted medija, u čijem su sastavu televizije Nova, N1 i Sport klub, odbacila je molbu javnog servisa RTS za otkup prava na prenose utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za SP u Kataru.

RTS i prvi čovek te kuće Dragan Bujošević u prethodnom periodu nisu želeli da ulaze u otvorene sukobe sa Šolakom, iako ih ovaj tajkun maltretira već duže vreme. Na primer, Junajted medija je nedavno uzurpirala TV prenose utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu, ne želeći da deo tih prava proda Javnom servisu, čime je ogromna većina građana Srbije praktično sprečena da uživa u tom takmičenju. Isto se desilo i sa utakmicama košarkaša Partizana i Crvene zvezde u Evropi.

Ovog puta, sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, Bujošević i RTS više nisu mogli da trpe Šolakovo bahaćenje!

“Junajted medija odbila pismo RTS-a sa ponudom za otkup prenosa utakmica reprezentacije”, glasi naslov saopštenja koje je Javni servis objavio u petak uveče.
U saopštenju se detaljno navode primeri nekorektnog ponašanja Junajted medije i upozorava da Šolakova kompanija krši zakone Republike Srbije! Poslednji zahtev Junajted mediji, naslovljen na generalnu direktorku te kuće Aleksandru Subotić, RTS je poslao 6. septembra, međutim “vraćen je sa naznakom da je dostava pokušana, ali je odbijen prijem dopisa”.

– Učešće naše fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nalazi se na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane Srbije. Zakon o elektronskim medijima u članu 64 propisuje da isključivo pravo prenosa takvih događaja može ostvariti televizija koja pokriva celokupno područje Republike Srbije i koja pruža slobodan pristup emitovanju svog programa. Sportski kanali Sport kluba i Televizija Nova S, koji su u vlasništvu Junajted medije, ne raspolažu nacionalnom frekvencijom, pa je velikom broju gledalaca uskraćeno praćenje sportskih događaja od nacionalnog značaja – ističe se u saopštenju RTS-a.

Odlukom da naš poslednji zahtev uopšte ne prime i ne uzmu u razmatranje, Junajted medija je otišla korak dalje od prakse iz prošlosti i tako onemogućila Radio-televiziju Srbije da po tržišnim uslovima plati zemaljska TV prava za sportske događaje.

– Ogromna većina stanovnika Srbije lišena je mogućnosti praćenja kvalifikacija naše fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. RTS će i dalje pokušavati da ostvari poslovnu saradnju sa Junajted medijom, kako bi svim gledaocima u Srbiji, shodno Zakonu o javnim medijima, omogućio da gledaju ove prenose – saopštio je Javni servis.

Luksemburžani ignorisali RTS i ranije

Javni servis je u saopštenju objasnio da su u poslednja četiri meseca slali više dopisa Junajted mediji sa zahtevom za ustupanje zemaljskih TV prava na emitovanja utakmica završnice EP u fudbalu, kao i košarkaških utakmica Crvene zvezde u Evroligi i Partizana u Evrokupu. Do danas iz Junajted medije, suprotno svakoj normalnoj poslovnoj praksi, na adresu RTS nije poslat ni jedan zvanični pisani odgovor, iako su ti dopisi bili zvanično dostavljeni Junajted mediji. Jedino je, i to na insistiranje RTS-a, iz Šolakove kompanije odgovoreno usmeno: “Nemamo ponudu za vas”.

Ostavi komentar

Translate »