Ivana Španović ipak četvrta, bez osnova za žalbu

Pocepani broj je ipak ostavio trag u pesku, da tako kažem „liznuo ga“, daleko iza Ivaninih leđa – rekao je Slobodan Branković, generalni sekretar ASS

Ivana Španović je, uprkos svemu, osvojila četvrto mesto na 16. Prvenstvu sveta u Londonu.

Podsetimo na Slučaj startni broj“, koji je našoj kraljici sportova davao nadu da možemo da dođemo do prve zlatne, posle dve uzastopne bronzane medalje na svetskim prvenstvima na otvorenim borilištima, koje je takođe osvojila najbolja srpska sportiskinja.

– Dobili smo snimke konačno i, nažalost, oni su u pravu – kaže Slobodan Branković, direktor ASS.

Od 2013. i Šampionata planete u Moskvi nije bilo takmičenja na kome nije stala na pobedničko postolje i po tome je naša rekorderka u skoku udalj (7,10 m na otvorenom i 7,24 m u dvorani) jedinstvena u svetu.

Očekivalo se da će sigurno 10. put uzastopno osvojiti odličje. I Ivana ju je na takmičarskom planu, po mnogim mišljenjima, osvojila.

U poslednjoj seriji skočila je, kako su merioci rezultata rekli Ivaninom treneru Goranu Obradoviću, dalje od zvanične pobednice Britni Ris (SAD) 7,02 m.

Da je tako videlo se i po liniji, koja na malim ekranima označava vodeću daljinu. Izmeren joj je, međutim, od strane tog istog čoveka, rezultat od 6,91 m.

Razlog je bio broj na leđima (bolje reći tvrda hartija na kojoj je ispisano prezime takmičara, dakle u Ivaninom slučaju – Španović), koji se posle druge serije pocepao.

Pri doskoku naše vedete zagrebao je pesak iza srpske rekorderke, taman onoliko da bude izmeren rezultat 6,91, a ne bar 7,03, gde je Ivana zaista ostavila trag telom.

Reagovala je delegacija ASS u Londonu zahtevom Komisiji za žalbe da se odluka preinači. Niko nije bio siguran da je trag ostavio baš Ivanin broj, da nije postojao od ranije.

Tražen je snimak iz VDM sobe gde se sve meri. Čita se na engleskom „video mežerment distans“, odatle skraćenica.

Preveli bismo kao „video daljinsko merenje“. Dodatne sumnje prouzrokovale su činjenice da je proglašenje pobednika održano dok je žalba još trajala.

Članovi Žiri dapela, te Komisije za žalbu, pogledali su samo video snimak, ali ne i VDM, a na videu se uopšte ništa ne vidi kao ni na televiziji. Samo su potvrdili odluku sudije koji čita VDM.

Zbog toga su u srpskoj delegaciji bili ogorčeni, a predsednik naše kraljice sportova Veselin Jevrosimović nazvao ih je amaterima.

Mnogi u Srbiji misle i dalje da je stav članova komisije jasan, jer bi SAD ostale bez bronzane medalje Tijane Bartolete (6,97 m – centimetar dalje od Ivane), a zlatna Risovepostala bi srebrna.

Teško je udariti na (atletsku) velesilu, posebno kada nema ni želje, kao ni poslovnog morala da se tako nešto učini, o čemu smo već pisali.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: