Italija ili Portugalija neće igrati na Mundijalu u Kataru

Prethodna dva šampiona Evrope nalaze se na suprotnim stranama staze C plej-ofa za Svetsko prvenstvo, što znači da će, u slučaju pobede nad Severnom Makedonijom (Italija) i Turskom (Portugalijom), u direktnom duelu odlučivati ko će igrati u Kataru.

Na stazi A, kao domaćini, igraće Škotska i Vels, a njihovi protivnici biće Ukrajina, odnosno Austrija.

Rusija i Švedska su nosioci na stazi B. Poljska će biti protivnik Rusije, dok će protiv Švedske igrati Češka.

Staza C je ona koja je, svakako, i najzanimljivija, jer tamo se nalaze Italija i Portugalija. Šampion Evrope igraće u polufinalu protiv Severne Makedonije, a šampion Evrope pre njih za protivnika imaće Tursku.

Ceremoniju je otvorio predsednik Fife Đani Infantina, a govorio je i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin, koji je, suštinski, izgovorio očigledno, kada je naglasio da „prisustvo Portugalije i Italije u plej-ofu pokazuje snagu evropskog fudbala u ovom trenutku“.

Dvanaest timova odlučuju o preostala tri mesta koje je Uefa dobila za ovaj Mundijal.

Deset ekipa su ovo pravo dobila osvajanjem drugog mesta u svojim kvalifikacionim grupama.

Dve ekipe im se pridružuju na osnovu ukupnog plasmana u takmičenju u Ligi Nacija – Austrija i Češka. Preciznije, dva mesta su pripala ovim selekcijama jer su najbolje rangirane ekipe pobednice u svojim grupama Lige Evrope, koje nisu dobile pravo nastupa na Svetskom prvenstvu kroz kvalifikacije.

Najboljih šest rangiranih selekcija iz grupne faze bile su u šeširu jedan i oni će svoj meč plej-of polufinala odigrati na svom terenu. Ostali timovi, jasno, našli su se u šeširu dva.

Plej-of polufinala na programu su 24. marta naredne godine (četvrtak), dok su finala pet dana kasnije (29. marta, utorak).

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: