Nikola Jokić novi uzor i inspiracija. Iako je naša zemlja oduvek bila rasadnik talenata, donedavno smo mislili da će Novak Đoković biti jedini Srbin koji će tu natprosečnu sposobnost razviti do granice neprikosnovenosti.

Blistave partije Nikole Jokića u NBA digle su na noge Srbiju. Somborac toliko oduševljava igrama u dresu Denvera, da i svetska sportska javnost uveliko priča o briljantnom Srbinu, koji krupnim koracima grabi ka slavi koju su u Americi imali Divac ili Stojakovića. I ne samo to, već i da postane najbolji srpski košarkaš u NBA svih vremena.

Novak Đoković

Doskoro smo imali kao inspiraciju Novaka Đokovića. I imamo i dalje, Srbi žele da se ugledaju na njegov pogled na život, otvorenost, druželjubivost, pripadnost porodici, široko obrazovanje, humanost… Srbija je, međutim, dobila još jednog dečaka koji je sanjao velike snove, košarkaša Nikolu Jokića. Imamo novog asa s kojim možemo da se ponosimo i da se identifikujemo. On je idol deci koja počinju da jure loptu ispred zgrade, parka ili na obližnjoj livadi. Zbog njega Srbi po Americi idu iz grada u grad da ga vide, dodirnu, slikaju se s njim, navijaju za našeg Somborca… Sada zbog centra Denvera ponovo ostajemo budni, jer njegove bravure u NBA predstavljaju životnu inspiraciju svima nama. Somborac voli majkinu kuhinju, sarmu, a poput Novaka insistira na porodičnom načinu života, što je samo jedan od razloga što ga naši sagovornici smatraju za naslednika teniskog asa.

Matija Bećković

  • Srpski narod jeste malobrojan po broju stanovnika, ali ako svu pažnju usmerite ka pojedincima, onda shvatate koliko smo zapravo veliki. Svaki Srbin će prvo istaći Đokovića kao naš najsvetliji primer, jer dugi niz godina predstavlja srpsku ličnu kartu u svetu. Sada je taj dokument dobio i drugu stranu – Nikolu Jokića, koji je rame uz rame s Noletom. Nekolicinu puta sam isticao da je naš teniser poslednja srpska sablja, a hvala bogu da me je Jokić demantovao. On je dokaz da Srbija nije stala s proizvodnjom sportskih veličina i oslikava svu decu koja sanjaju najveću scenu igrajući se po školskim dvorištima. Nikola je pravi Novakov naslednik, a najbolji pokazatelj toga je što nesebično ističe koliko mu je važna porodica. Obojica su potekli iz porodice gde su moralne vrednosti i ljudsko čojstvo na prvom mestu – poručuje akademik Matija Bećković.

Zbog zvezda kao što je Nole, odskora i Nikola, budimo se noću i navijamo za nove pobede.

Ratko Božović

  • Srbi su silne godine ogrezli u porazima i omalovažavanju, pa su naši ljudi u svetu procenjeni bezvrednim. Gubili smo ratove, gubili smo na ugledu i značaju. Sve je bilo kako ne valja, dok košarkaši nisu osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 1995. Taj podvig smo doživeli kao najveću satisfakciju. Toliko jak plamen nismo osetili sve do pojave Novaka, koji je postao vodilja našem narodu. Sada nam se sreća ponovo osmehnula, imamo i Nikolu Jokića koji inspiriše Srbe isto koliko i teniski as. Oni su naš mali odgovor na sve ono što nam se kroz istoriju dešavalo u realnosti. Sva naša deca se poistovećuju sa ovim junacima, a oni im svojim neverovatnim ostvarenjima pokazuju da je moguće dosegnuti najveće visine. Odraslima vraćaju samopouzdanje i nešto od izgubljenog identiteta, pošto jednog trenutka nismo ni bili deo sveta, a sada kroz Nikolu i Novaka i te kako jesmo – ističe kulturolog Ratko Božović.

Maljković: Biće jedan od najvećih ikada

Božidar Maljković

Božidar Maljković, naš proslavljeni košarkaški trener:

  • Nisam ni genetičar, ni teolog, pa da kažem da li se talenat stiče kroz DNK ili Božjom milošću. U svakom slučaju, talenat se dobija na rođenju. Ili ga imaš ili ga nemaš! Ni najbolji trener na svetu Nikolu Jokića ne može da nauči ono što Nikola zna od rođenja – a to je da se igra košarke, a ne da igra košarku. Zato Nikola da 40 poena američkim gorostasima uz osmeh i naizgled bez napora. Kao čovek čiji košarkaški CV ima više stavki nego Nikola godina, hrabro tvrdim – Jokić će biti jedan od najvećih igrača ikada! – rekao je za Blicsport Maljković.

Ražnatović: Basket pre kompjutera

Miško Ražnatović

Miško Ražnatović, Jokićev menadžer:

  • Nikolina priča je atipična. Niko ga nije prepoznao do 18. godine, nije igrao za mlađe reprezentativne selekcije, kasno je ušao u ozbiljnu košarku. Danas preti da postane najbolji srpski igrač ikada. To daje nadu klincima da je moguće dodirnuti zvezde uz besomučno igranje basketa, a manje provoditi vreme na društvenim mrežama. Nije odlučujuće ni da li te je Bog podario snagom, mišićima i skočnošću. Svi se osećamo ponosno što je deo nas, a Amerika mu se divi, što za naciju koja smatra da je specijalizovana za košarku znači puno.

Izvor i foto: Blic (Igor Velimirović/Luka Dumeljić)

Ostavi komentar

Translate »