Impresivni „ritmični presing“ Kašime nije bio dovoljan – Real je prvak sveta!

Real Madrid je postao klupski šampion sveta. To je bilo očekivano. Sve drugo što se dešavalo u finalu turnira u Jokohami bilo je potpuno neočekivano. Japanski šampion i jedan od velikana fudbala u ovoj zemlji, ekipa Kašima Antlersa, odigrao je izuzetan meč, a u poslednjih desetak minuta regularnog toka meča (2:2) on je bio taj koji je jurio trijumf i mašio, kako fudbaleri vole da kažu, „mrtve“ prilike.

„Los Blankosi“ su osvojili drugu titulu klupskog šampiona sveta, ukupno petu kada se u zbir dodaju i titule u Interkontinentalnom kupu koji se igra od 1960. godine. Ekipa Zinedina Zidana je savladala Kašimu Antlers rezultatom 4:2, a tri gola je postigao inače na ovom meču veoma skromni (ovo je klasifikacija njegove igre, ne i stava na terenu) Kristijano Ronaldo.

Prvi gol na meču bio je delo Karima Benzeme.

Dvostruki strelac za Kašimu, koja je u svom ravnom 4-4-2 sistemu prezentovala impresivan „ritmični presing“ (pristup u kome ekipa planski provodi određene periode meča u agresivnom presingu, dok u ostalim periodima igra pasivniju odbranu), bio je Gaku Šibasaki.

Vredi naglasiti još jednom da je Kašima bila tim koji je u poslednjoj trećini drugog dela susreta bio mnogo bliži pobedi. Sve vreme su napadali Japanci – Real nije ni izlazio iz niske zone – a propustili su i neke spektakularne prilike. Međutim, tim koji je odigrao tri meča pre ovog finala bio je umorniji od tima koji je odigrao samo jedan. Stoga je Real mnogo laganijih nogu ušao u produžetke, koje je rešio sa dva gola Ronalda.

Španski sastav je, utisak je, na putu do trijumfa imao i pomoć sudije Janija Šikazvea iz Zambije, koji je u 90. minutu propustio da isključi Serhija Ramosa zbog, čini se, očiglednog prekršaja vrednog (drugog) žutog kartona.

Treće mesto na šampionatu osvojio je kolumbijski Atletiko Nasional, koji je nakon 2:2 i penala bio bolji od meksičke Amerike.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: