Srbija se plasirala na Evrobasket, plan je ispunjen, a selektor srpskih košarkaša, Igor Kokoškov neće imati vremena za predah


Otkrio je neke stvari koje navijače nacionalnog tima posebno zanimaju…

– Zasluge za uspeh idu na adresu igrača koji su se vrlo motivisano i profesionalno ponašali u svim ovim akcijama. Često smo menjali sastav što je uslovljavalo da smo morali da se prilagođavamo situaciji. Nismo imali kontinuitet rostera zato što mnogo igrača igra Evroligu, mnogo igrača njih nije bilo u mogućnosti da igra, a na kraju krajeva par igrača je nažalost bilo pozitivno i nisu mogli da se pojave u prethodna dva prozora. Ali najvažnije je da smo plan ispunili – kaže Kokoškov.

Pojasnio je je sprski selektor zašto prozori mogu da naprave probleme…

– Jedna Litvanija koja je, baš kao i Srbija, zemlja košarke bila je na šut od ispadanja! Postojala je šansa da je Danska, koja je po našim standardima, posebno u onim potcenjivačkim merilima, nekošarkaška zemlja mogla da ih ostavi ‘kod kuće’. Danas svi igraju košarku, ‘male’ reprezentacije koje igraju u punim sastavima, posebno u prozorima, dovoljno su dobre da mogu da pomrse račune nekim zemljama košarke kao što su Litvanija i Srbija. Imaju kontinuitet, igraju u punim sastavima, sa trenerima koji sa njima rade sedam, osam godina i uigranost im je veća nego timova koji se sastavljaju. Ako se ne varam, za ova tri prozora, odradio sam 12 treninga i sedam i po utakmica. Toga treba biti svestan i neka prepotencija koju ponekad imamo ne stoji, treba biti objektivan i realana

Dotakao se Kokoškov i Filipa Petruševa…

– Jedna od svetlih tačaka u poslednjim utakmicama bio je Filip Petrušev. Odigrao je dobro, ljubitelji košarke su sigurno zadovoljni onim što su videli. On, doduše, ima zrelu sezonu u timu za koji igra i za mene to nije iznenađenje.

Selektor Srbije kaže da nikog ne otpisuje…

– Razmatramo sve opcije. Pratimo igrače, u komunikaciji smo. Ne intenzivnoj, jer oni imaju zaista mnogo svakodnevnih obaveza i usmereni su na svoje timove. Bilo bi preuranjeno da odluke donosimo danas, jer toliko stvari će se desiti do juna. Imamo više ideja, planova i varijanti. Računamo na igrače koji su se igrali u prozorima, na one koji su bili na užem i širem spisku za kvalifikacije, kao i one koji iz objektivnih razloga nisu bili tu, jer igraju Evroligu i NBA. Sve opcije su na stolu, pratimo igrače, ne čekamo leto, jer do tada ima dosta posla – rekao je Kokoškov i dodao:

Selektor računa na sve igrače i čeka da se potpuno oporave….

– U komunikaciji sam sa svim igračima, nikog ne bih otpisivao. Ni Nikolu, ni Bogdana koji se vraćaju iz povreda. U narednih pet meseci svašta pozitivno može da se desi u rehabilitaciji i vraćanju. Ne bih zaista o imenima, najviše bismo bili fer da ih ne pominjemo. A dobro znamo ko su vedete i vodeći igrači u svojim timovima, oni će sigurno biti i nosioci u nacionalnom timu.

Ostavi komentar

Translate »