Igor Butulija piše za Blicsport: Verujem u bolje rukometne dane, napravljen je pozitivan zaokret

Verujem u bolje dane – Za vreme nedavnih izbora rukovodstva Saveza, na površinu su isplivali mnogi problemi koji opterećuju rukomet. Postojali su oni i ranije, ali se nisu toliko otvorili kao prilikom izbora. Sportisti, ipak, drugačije od drugih gledaju na ove probleme.

Osećamo i razumemo gde je sada naš rukomet u odnosu na druge rukometno razvijene zemlje. Svaki rukometaš, po prirodi stvari, želi da njegov sport bude što kvalitetniji, a u tome je motiv što se pokreću ona pitanja koja tome doprinose.

Ja sam od 12. godine počeo da se bavim rukometom, sa 15 sam igrao u prvom seniorskom timu, a sa 17 sam kao omladinski reprezentativac bio prvak sveta. Godinama sam igrao u seniorskoj reprezentaciji, 10 sezona sam bio u inostranstvu i potpuno je normalno da mi je prva stvar, kada je reč o rukometu, briga za njegov dalji razvoj, odnosno za što veći kvalitet u ovom sportu, što će reći da na sve ovo nastavim da gledam konstruktivno i zrelo. Mnogo mi je stalo da se reformiše naš rukomet i da prati savremena kretanja u svetu. Žalosno je što na javnoj sceni, i još više iza nje, stalno traje borba za vlast i da je to najvažnije. Naravno da je važno ko rukovodi RSS i ko je selektor. Pre svega, važno je da ti ljudi pokreću i sa vizijom daljeg razvoja rešavaju nagomilane probleme u ovom sportu.

Igor Butulija

Foto: Z. Ilić / RAS SrbijaIgor Butulija

Posle izbora trebalo je da se odmah napravi pozitivan zaokret. I napravljen je. Božidar Đurković je kao predsednik već napravio nekoliko pozitivnih stvari. Sportskim umećem uspeo je da se ženska rukometna reprezentacija vrati na pravi sportski kolosek. Za selektora je izabran veoma uspešan i autoritativan trener Ljuba Obradović. Sada su u našoj reprezentaciji ponovo najbolje igračice, dolaze mnogo bolji dani. Za selektora muškog nacionalnog tima izabran je Jovica Cvetković, koji harizmom nekada velikog svetskog asa ima ogroman uticaj na rukometaše i već smo se kvalifikovali na Evropsko prvenstvo. Sve su to pozitivni pomaci, činjenice koje niko ne može da ospori. Međutim, moraju da se stvaraju moderni i savremeni sportski i rukometni radnici, koji će da prate svetske trendove. Oni su nestali, a mi treba da ih napravimo kako bismo uhvatili priključak sa ostalima.

Igor Butulija

Foto: O. Bunić / RAS SrbijaIgor Butulija

Velimir Marjanović, prethodni predsednik RSS, nesumnjivo je inteligentan i obrazovan čovek. I on je zatekao loše stanje kada je postavljen za predsednika Saveza. Osamostalila se Crna Gora, promenjen je sistem takmičenja, stigli su novi igrači i treneri u selekcije… U tome negde je pravio greške. Isuviše je stvari rešavao preko, kako se to kaže, “svojih ljudi”, a ja sam mu mnogo zamerao što je Zvezdi, dok sam bio njen trener, mimo svih sportskih principa oduzimao više puta po dva boda zato što nije bila u mogućnosti da redovno isplaćuje igrače.

Sve je to prošlost i velika pouka, na to se više ne treba vraćati. Najvažnije je da se svuda, pa i u rukometu, ustanovi sistem rada. Tako, na primer, postoji prirodna veza i razvoj mladih igrača od pionira do seniorskih reprezentativaca. Ta veza ne sme da bude stihijska, već stručno utemeljena i organizovana. Mnogo se zaostaje u tehničkoj obuci najmlađih igrača, selekcija mora da bude mnogo studioznija, a naš sport je možda jedini kome nedostaje na široj osnovi stručni skauting.

Pored svega verujem da imamo šanse da naš rukomet bitno unapredimo i da se ponovo afirmiše na međunarodnom planu. Treba još više podržati predsednika RSS i selektore. Iskustvo je pokazalo da nejedinstvo, destrukcija i razni klanovi, koji bi stalno hteli da dovode nekog drugog za predsednika RSS i selektora, nanose veliku štetu rukometu i definitivno samo legalni organi u rukometnoj organizaciji mogu da donose odluke i to na legalan način.

Izvori foto Blic

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: