Gotov novi Statut FSS!

Radna grupa uspela da u rekordnom roku ispravi mnogobrojne propuste, koje je imao prošli Statut, pa sada ostaje da sutra dobije ,,zeleno svetlo“ Izvršnog odbora i ode na javnu raspravu. – VAR tehnologija spremna za početak novog šampionata.

Radna grupa Fudbalskog saveza Srbije na čijem je čelu Nebojša Ivković, ekspert za pravna pitanja, a koju još čine i generalni sekretar Jovan Šurbatović kao i svi generalni sekretari Regionalnih saveza, uspela je da u rekordnom roku izradi novi Statut naše fudbalske organizacije, koji će za razliku od prethodnog, biti u službi srpskog fudbala. Članovi ovog tela su imali ne mali zadatak da najpre isprave brojne nelogičnosti starog, da novom Statutu daju nove obrise, po kojem će se izraditi novi fudbalski format. Kako ,,Politika“ saznaje predlog novog Statuta, danas će već biti na stolu generalnog sekretar Jovana Šurbatovića, koji se vraća iz Londona, gde je prisustvovao finalu šampionata Evrope u fudbalu. Očekuje se da prvi operativac Saveza, da finalna rešenja sa kojima će se sutra izaći na sednicu Izvršnog odbora.

Prošli Statut bio je jedan od najloših do sada. Po njemu je predsednik imao neograničena ovlašćenja. Mogao je da bira delegate po svom nahođenju, pa smo tako u skupštinskim klupama u protekle četiri godine, potpunog haosa i raspada, imali i vozače, sekretarice, kafe kuvarice, telohranitelje… Zapravo, u najvažnijem telu najmanje su sedeli fudbalski ljudi.

Po novom Statutu, koji najviše liči na onaj iz 2012. godine mnoge stvari će biti promenjene iz korena. U skupštinskim klupama i rukovodećim organima neće biti mesta za političare kao što je to bio slučaj do sada. Jer, naš zakon o sportu jasno zabranjuje mešanje politike u sport. Takođe, jedna od novina Statuta, mogla bi da se odnosi i na starostnu granicu kandidata za predsednika. U prošlom Statutu (još uvek važećem dok se ne izglasa novi) predsednik Saveza nije mogao da bude biran u slučaju da je imao više od 71. godine. Tu novinu je 2016. godine kako bi sklonio Tomislava Karadžića, upravo ,,izmislio“ Slaviša Kokeza. Pošto u Fifinom Stututu nema ograničenja u godinama, moguće je da i ta stavka bude izbrisana.

Pošto se očekuje da već ove nedelje Statut dobije ,,zeleno svetlo“ sledeći korak je da se pusti u javnu raspravu, koja će trajati mesec dana. To bi praktično značilo da ćemo početkom septembra imati Skupštinu sa starim delegatima, čiji je zadatak da usvoje novi Statut i da se onda krene u pun izborni proces na svim nivoima. Što bi značilo da pre kraja godine dobijemo novu fudbalsku vladu.

Naravno, u izradi Statuta biće uključena i Uefa, koja će danas najverovatnije dati određene sugestije Izvršnom odboru. Jedna od novina mogla bi da bude da Izvršni odbor, koji danas ima 15 članova bude smanjen na 11. Da u skupštinskim klupama ne može da sedi svako. Kada Statut bude govot, FSS će imati obavezu da ga najpre prevede a zatim prosledi u Nion…

Takođe raduje da je VAR tehnologija, koja će se prvi put primeniti u našem šampionatu, gotovo pri kraju. Ostalo je da još neki stadioni završe posao, pa da onda, nadamo se gledamo kvalitetniji i pošteniji fudbal nego do sada. Na svim stadionima gde će se igrati mečevi Superlige obavezna je VAR tehnologija. Uostalom, to je i glavni uslov za dobijanje licence. Klubovi su obavezni da naprave nove platforme, dve na sredini terena i po jednu u visini šesnaesterca. Takođe je potreban i odgovarajućin prostor za monitore, optičke kablove koji su zapravo veza između stadiona, Sportskog centra u Staroj Pazovi gde je glavna sba za VAR i Areninog TV studija koji će biti u Centru sava.

Inače, troškove VAR-a isključivo snosi Fudbalski savez Srbije a čitav proces praćenja biće u nadležnosti Fife i Internacionalnog borda za pravila igre. U završnu inspekciju stadiona krenuće komisija: Nebojša Ivković, Milan Karadžić i Igor Radojičić…

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: