GORAN OBRADOVIĆ, ZA „NOVOSTI“: Ivana je jako teško sve podnela

Teško podnela nepravdu – FINALE skoka udalj na SP opisuje se kao svetska prevara, zavera, nevera, jer se odluka o zlatu svela na jednu običnu zihernadlu – trn u „oku sokolovom“ koje je „videlo“ trag od startnog broja. Da se on nije otkačio, Ivani Španović bi bio priznat šampionski skok. Čak se i legendarni američki sprinter Majkl Džonson pita zašto se na grudima i leđima nose papiri u vremenu silnih tehnologija, ali u timu srpske šampionke prvo polaze od sebe.

Niko bolje od trenera Gorana Obradovića ne zna koliko na svakom takmičenju, prilikom svakog skoka, mora da se pazi na baš svaki detalj. Ne samo na taktiku, tehniku, pripreme, već i na dlaku od konjskog repa, trepavicu, zanokticu, konac od trikoa i sada već čuvene zihernadle. I šta će one uopšte na leđima, kada se takmičarke opruže posle svakog skoka i padaju direktno na njih…

  • Sećate li se šta sam radio posle svakog skoka u „Areni“ – bilo je prvo pitanje Obradovića u telefonskom razgovoru za „Novosti“, jutro posle neprospavane noći.

Goran je na EP tokom svakog razgovora sa Ivanom usput proveravao da li je startni broj dobro prikačen.

  • Ja sam zadužen za zihernadle. Na jednom mitingu u Stokholmu nam se dogodilo da se otkačio broj i od tada smo imali strah da se to ne ponovi na velikom takmičenju. Zato nisam kačio samo četiri, nego šest zihernadli, iz predostrožnosti. Jednu sam dodao na sredini da dodatno pričvrsti broj, jer pri svakom skoku neka može da pukne.

Papir se u nekom trenutku pocepao, ali to niko nije primetio usred rasplamsale borbe. Obradović je bio predaleko da to uvidi, kao i ostali članovi tima…

  • Za razliku od prethodnih šampionata, bio sam daleko od nje. Nisam mogao da joj priđem, dovikivali smo se sa razdaljine od pet metara. Verovao sam da je papir izrađen od nekog kvalitetnijeg materijala, jer je to bio onaj isti koji je koristila u kvalifikacijama. Izdržao je onaj pljusak, ali se otkačio u finalu.

Ne postoji dilema da se broj pocepao, u srpskom timu su to odmah priznali. Obradović ne želi da se bavi teorijama zavera, Čavićem i Felpsom. Ali, jedna stvar ostavlja veliku dilemu.

  • Trudim se da budem realan i da se pomirim sa tim što se desilo. Ali, u toj sobi sa sudijama, niko nije mogao sa sigurnošću da kaže šta je tačan trag od papira. Na video-merenju, tom „hok-aj“ sistemu, nije se videlo. A odluka je donesena na osnovu snimka. Svi smo morali zajedno da odgledamo i hok-aj. Jer, taj trag koji se video na snimku je bio samo mala distorzija peska, moguće da se napravila i tokom skoka, kad pesak leti na sve strane.

Španovićeva se u prvim izjavama smejala od muke, govorila da se takve stvari dešavaju u sportu. Delovala je da se pomirila sa sudbinom.

  • To je bilo pre nego što je saznala da je skok bio za zlato. E, onda je nastao haos, bila je neutešna.

Tada su krenuli i izlivi emocija preko društvenih mreža, priče o nepravdi zbog toga što dolazi iz Srbije, obećanje da će uzeti zlato kad-tad.

  • Jako teško je sve podnela. Gledali smo „Bi-Bi-Si“ celo jutro, pet puta se vrtela priča o startnim brojevima. Svi ovde pričaju da je Ivana uzela zlato. Svi znaju da je ona pobednica. I da je poslednja žrtva tih papira na leđima, koji su ukidaju sledeće godine!

O celoj seriji skokova je malo šta ostalo da se kaže.

  • Videlo se da joj je nedostajalo takmičenja u nogama. Imala je samo šest skokova za celu sezonu na otvoreno. Ali, i pored toga je uspela da skupi hrabrosti, drskosti za zlato. Imala je vetar u grudi, pa u leđa, to joj je poremetilo ritam. I pored toga je skočila za zlato. Uradila je sve što je trebalo.

Čekala je Ivana da se okrene kolo sreće koju nije imala u prethodnim okršajima sa Amerikanama. Gubila je u šestoj seriji konstatno. Da je kosmičke pravde, Risovoj bi se otkačila zihernadla.

  • Ma nervira me samo što je Britni Ris ubola dasku tačno za milimetar. Ali, Ivanu će sve to još više motivisati. Idemo dalje, stižemo kući, pa opet na treninge za završnicu Dijamantske lige.

IVANA „DIZAJNIRALA“ OPREMU

IVANA je uz pomoć dizajnera osmislila opremu koju je nosila na Svetskom prvenstvu u Londonu. Bilo je to još za potrebe Dvoranskog EP u Beogradu, kada je ceo tim izgledao moderno. U kvalifikacijama je skakala u helankama zbog hladnog vremena, a u finalu se odlučila za triko.

NEKAD STARTNI BROJ, NEKAD PERIKA..

KOLIKO god bizarno zvučao Ivanin peh, u skoku udalj je bilo još čudnijih scena. Atletičarki iz Nigerije Blesing Okagbare je prilikom leta ispala – perika! Umetak je pao daleko pre linije doskoka, pa je skok skraćen na samo 6,21, iako je bio daleko duži. Sudije su se slatko nasmejale kraj zaletišta, ali takmičarki je bilo veoma neprijatno. Sreća u nesreći, bio je to samo miting u Oslu, ne finale Svetskog prvenstva…

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: