Fudbalski zemljotres: UEFA najavljuje „seleri kep“

Zemljotres u fudbalu – Još nismo stigli da usvojimo ni VAR kao veliku promenu u fudbalu, a najvažniju sporednu stvar na svetu možda čeka novi potres.

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin do sada nije pričao o postavljanju ograničenja budžeta koji klubovi mogu da daju za plate igračima. Deset meseci od dolaska na funkciju, pozabavio se i time.

On je u razgovoru za slovenački magazin Mladina rekao da bi u Evropi trebalo da se sputaju enormne razlike u platežnoj moći kako bi timovi bili koliko toliko ravnopravni.

Evropska kuća fudbala je do sada primenjivala pravilo finansijskog fer pleja koje po njegovim rečima nije dovoljno. Finansijski fer plej je kao pravilo prihvaćen pre sedam godina, primenjuje se pet godina unazad, a podrazumeva da klubovi mogu da troše samo novac koji zarade.

Kaznu zbog kršenja finansijskog fer pleja je do sada na svojoj koži osetila i Crvena zvezda jer je izbačena iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Osim nje, tu su bili i Galatasaraj, moskovski Dinamo…

Za evropske trofeje po pravilu konkurišu Barselona, Real Madrid, Bajern Minhen, sada se priključio Juventus, a tu je i Atletiko.

„Moramo biti spremni na to da smanjimo razliku i uravnotežimo šanse unutar evropskih klupskih takmičenja i druge stvari koje utiču na domaća takmičenja“, rekao je Čeferin.

Getty images
Getty images

„Ozbiljno ćemo razmisliti o mogućnosti da ograničimo klupske budžete za plate fudbalera. Ako uspemo, to će po mom mišljenju istorijska promena“, dodaje Slovenac koji je na čelu UEFA zamenio Mišela Platinija. Po njegovom mišljenju, razlika između najvećih klubova i svih ostalih se opasno povećava, delom i zbog toga što se kupuju zvezde samo da bi se sprečio njihov odlazak negde druge.

Ovakvi potezi često imaju marketinški interes jer se privlače sponzori, povećava se prodaja dresova, što ne mora nužno biti proizvod dobrih igara na terenu.

„Uvođenjem ‘seleri kepa’, klubovi će malo bolje razmisliti o vrednosti igrača pre nego što im ponude novac“, objasnio je Čeferin.

Getty images
Getty images

Italijanski klubovi su se dugo žalili da ne mogu da isplaćuju tako visoke plate kao što se to radi u Engleskoj, a ključna razlika je zbog skupih prava televizijskog prenosa utakmica. Osim toga, razlikuju se i poreske politike zemalja.

Fudbal bi uvođenjem ‘seleri kepa’ počeo da liči na NBA u kome ova praksa već postoji. Svaka franšiza ima određenu granicu koju ne bi trebalo da probija jer se suočava sa novčanim penalima, odnosno porezom na luksuz.

Nekoliko godina pošto je Bruklin Netse kupio Mihail Prohorov angažovao je i nekoliko zvezda poput Kevina Garneta i Pola Pirsa. Rezultati su izostali, Netsi nisu bili naročito konkurentni, ali su zato morali da plate rekordnih 90,57 miliona dolara na ime poreza. Novac se makar u njihovom slučaju nije pokazao kao presudan da se naprave instant rezultati.

U evropskom fudbalu se kao sličan primer može navesti Mančester Siti koji je dolaskom šeika Mansura Bin Zajeda 2008. godine naglo postao konkurentniji zbog velikog priliva novca. Četiri godine kasnije Siti je postao šampion, a s kraja dvadesetog veka i početkom ovog je tavorio između Premijer lige i Čempionšipa, a pre dvadesetak godina je čak bio i u trećoj engleskoj ligi.

Šta mislite da li bi seleri kep pomogao manjim klubovima da budu konkurentniji?

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: